T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Izložba "Maja Strozzi Pečić (1882.-1962.)

Izložba o velikoj opernoj divi Maji Strozzi Pečić u Samoborskom muzeju, uz glazbenu kulisu mladih polaznika Youngmasters programa

U Samoborskom muzeju postavljena je izložba posvećena velikoj opernoj divi, Maji Strozzi Pečić (1882.-1962.). Izložbu prigodno prate zvuci glazbenih instrumenata mladih polaznika Youngmasters programa koji se za svoje koncerte već tradicionalno pripremaju u našem Muzeju. 


Rođena u umjetničkoj obitelji, Maja Strozzi Pečić vrlo brzo upoznaje svjetla pozornice. Njena majka, poznata dramska umjetnica Marija Ružička de Strozzi, uvodi je u svijet kazališta sa svega pet godina.
Pjevanje je učila u Zagrebu, a potom u Beču, gdje je održala i prvi javni nastup. Nastupala je u kazalištu u Grazu i Wiesbadenu, a nakon smrti muža, vratila se u Zagreb gdje je svojim glasom očarala ne samo publiku već i tadašnju kritiku. Interpretirala je vrlo različit operni repertoar te pjevala na nekoliko jezika. Najveći uspjeh doživjela je ulogom Violette u operi La Traviata.
Godine 1937., preselila se u Samobor gdje je živjela do svoje 77. godine, nakon čega odlazi k sinu u Opatiju. Svoj oproštajni koncert održala je 1956. godine u Narodnom domu u Samoboru.

Ovom izložbom obilježavamo 140 godina od rođenja i 60 godina od smrti naše velike operne dive, a svi zainteresirani mogu je pogledati do kraja rujna.
 
Na fotografijama:
Nasta Rojc: „Maja Strozzi Pečić“, ulje na platnu, 1. pol. 20. st.
Pozivnica iz arhiva Samoborskog muzeja

Objavljeno: 24.08.2022.