Grad Samobor Grad Samobor Logo

Kulturno – povijesna zbirka

To je zbirka koja svojom raznolikošću i brojnošću izložaka pokazuje svo bogatstvo kulturnog života grada od samih njegovih početaka, a pogotovo od 18. stoljeća do danas. Samoborski kraj oduvijek je obilovao prirodnim resursima kao što su rude, voda, plodne nizine i pitomo gorje što je pogodovalo razvoju brojnih obrta.

Kulturno – povijesna zbirka

Djelovali su tu mnogi obrtnici – kovači, kožari, klobučari, tkalci... često udruženi u cehove koji su proizašli iz srednjovjekovnih crkvenih bratovština. Od 1839. do 1904. staklana Osredek proizvodi staklo prema tadašnjoj modi – čaše, bilikume, vrčeve... Duga je i tradicija ljekarništva u gradu, a i kulturni život oduvijek je bio na visini. U 18. stoljeću već cvate književnost na hrvatskom kajkavskom jeziku (Hilarion Gašparoti, Mihael Šilobod...), a za vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda u ovoj zgradi okupljaju se najpoznatiji ljudi toga vremena – osim Livadića koji tu živi, dolaze Ljudevit Gaj, Stanko Vraz i mnogi drugi.

Iz tog doba sačuvane su Livadićeve skladbe, njegov klavir, Vrazove „Đulabije“ posvećene Julijani Cantilly i dr. Krajem 19. stoljeća u Samoboru djeluju mnoga društva - kulturna, vojna, pjevačka i sportska, 1923. osnovano je Planinarsko društvo „Japetić“, a vlak „Samoborček“, jedan od prepoznatljivih simbola našega grada i XX stoljeća, našao je i u muzeju svoje mjesto u obliku karata, voznog reda i starih fotografija.