T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Kulturno – povijesna zbirka

Kulturno – povijesna zbirka brojnošću i raznolikošću sačuvanih predmeta svjedoči o bogatom kulturnom životu Samobora, od njegovih početaka do danas.

Za vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda, Ferdo Livadić u svome dvorcu okuplja poznate ličnosti toga vremena - Ljudevita Gaja, Stanka Vraza, Frana Kurelca, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i druge. Od predmeta toga vremena izložen je Livadićev klavir, njegove skladbe i rukopisi, obiteljske fotografije i pečatnjaci, muško odijelo tzv. ilirska surka, Vrazove Đulabije, ručni radovi Julijane Cantilly, portreti značajnih građana itd.

Samoborski kraj oduvijek je obilovao prirodnim resursima (rude, voda, plodne nizine i pitomo gorje) što je pogodovalo razvoju brojnih obrta, često udruženih u cehove. O njihovoj djelatnosti svjedoče predmeti poput cehovske škrinje, cehovskih tablica i zastava itd. Dio zbirke čine stakleni predmeti (čaše, vrčevi, bilikumi i dr.) proizvedeni u staklani Osredek koja je djelovala od 1839. do 1904. godine.

Duga zdravstvena i ljekarnička tradicija predstavljena je različitom ambalažom, receptima i računima iz 19. stoljeća, anatomskim atlasom i apotekarskom vagom.

Krajem 19. stoljeća u Samoboru su osnovana brojna društva - kulturna, književna, pjevačka, vojna, vatrogasna, sportska, planinarska itd. O njihovoj intenzivnoj djelatnosti svjedoče izložene fotografije, književna djela, sportski rekviziti itd.

U muzeju je našao mjesto i jedan od najpoznatijih simbola našega grada, vlak Samoborček, u obliku starih fotografija, voznog reda i putnih karata.