Grad Samobor

Izložbe

Lijepi pokloni za Božić

21.12.
2017.

Muzej bogatiji za vrijednu sliku, recepte slastica obitelji Kleščić i blagdanski koncert

Samoborski muzej je svojim posjetiteljima u srijedu, 20. prosinca, ponudio trostruki program.

Najprije je predstavljena nova vrijedna slika Samobor 1830., autora Nikolasa Petrusa Scholtena, koju je na otkup Muzeju ponudio kolekcionar i antikvar Jura Gašparac. Vrijedno platno je, nakon ekspertize Hrvatskog restauratorskog zavoda i potvrde autentičnosti, nabavljeno uz financijsku podršku Grada Samobora i Zagrebačke županije, a o njezinoj važnosti, jer na slici je najstariji dio Samobora i Stari grad iz 1830. godine, govorila je viša kustosica Gordana Remussini. Djelo je u odličnom stanju i originalnom okviru, što treba zahvaliti ondašnjem restauratoru Ivi Freslu, koji ju je obnovio 1876. godine. Vrlo vrijednu sliku, podsjetio je ravnatelj Milonjić, na prodaju nudi i obitelj Bošnjak Praunsperger, koji se nada da bi i ona mogla završiti u fundusu našeg Muzeja.

Zbirku recepata Slastice iz obitelji Kleščić, koju su pripremile i prije toga same isprobale, predstavile su autorice Renata Jandrašek i Gordana Remussini. Radi se o receptima starima više od stoljeća, koje je pronašla Sonja Kleščić kada se pripremala izložba u povodu 150. obljetnice rođenja Mirka Kleščića. 19 recepata finih kolača popraćeno je i fotografijama Ivane Pavlović, a posjetitelji su neke od njih imali priliku i kušati.

Glazbeno su večer zasladili mladi pjevači Škole pjevanja Mikrofon Star, izvevši poznate božićne pjesme, poželjevši svima sretan Božić i Novu godinu.