Grad Samobor Grad Samobor Logo

Otvorenja

Nije bio Samoborac, ali je za Samobor dao sve

20.05.
2019.

U Samoborskom muzeju otvorena je izložba posvećena 220. godišnjici rođenja i 140. godišnjici smrti Ferde Livadića

U povodu Međunarodnog dana muzeja, u Samoborskom je muzeju je 18. svibnja otvorena izložba posvećena 220. godišnjici rođenja i 140. godišnjici smrti Ferde Livadića.

O Livadiću, njegovom djelu i životu te njegovoj važnosti za razvoj Samobora govorila je autorica izložbe, viša kustosica Zrinka Kušer. Podsjetila je prisutne na činjenicu da je Ferdo Livadić, iako nije bio rođeni Samoborac, bio i gradonačelnik Samobora, gradski vijećnik, sudac, zamjenik suca, upravitelj Narodne knjižnice i čitaonice, upravitelj škole...

Samoboru je posvetio cijeli svoj život ali je među njegovim brojnim interesima, kako je istaknula Zrinka Kušer, najvažniji bio njegov skladateljski opus. Iza sebe je ostavio 300-tinjak različitih skladbi, a, budući da je skladao u doba romantizma, to su uglavnom bile kratke i vesele popijevke, mazurke, poloneze i koračnice. Okušao se i u crkvenoj glazbi, a najpoznatije su od svega njegove budnice. Tako je na riječi Ljudevita Gaja 1833. godine skladao preporodnu budnicu "Još Hrvatska nij’ propala".

Otvaranje je iskorišteno za predstavljanje nove serije suvenira kojom Samoborski muzej brendira ime i djelo Ferde Livadića. O tim uporabnim predmetima, koji se mogu kupiti u muzeju, opširnije je govorio Ivan Tibor Grujić.

Okupljene na otvorenju izložbe pozdravili su ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a otvorenju su, uz njih, prisustvovali i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i predsjednica Upravnog vijeća ustanove Irena Kapor.

Prije otvorenja izložbe, u organizaciji Plavog bora, za predškolsku i ranoškolsku djecu organizirana je besplatna interaktivna radionica pod nazivom Ferdionica.