Grad Samobor

Izložbe

Noć muzeja u Samoboru 2018.

29.01.
2018.

Samoborci se u sportu imaju čime podičiti

Ovogodišnja Noć muzeja, koja je diljem Hrvatske u više od 200 muzeja i galerija održana u petak, 26. siječnja, privukla je u Samoborski muzej i Bunker, u kojem je svoja vrata otvorila Galerija Prica, brojne posjetitelje i poklonike sporta.
Jer, tema Noći muzeja 2018. je bila Muzeji i sport – brže, više, jače..., a tu se naš grad itekako ima čime podičiti i što pokazati.
U Muzeju je tim povodom otvorena velika izložba fotografija o samoborskom sportu, od njegovih početaka, odnosno od sredine 18. stoljeća, kada su zabilježeni prvi pisani tragovi sporta u našem gradu, pa sve do najnovijih uspjeha naših sportaša. U maloj dvorani u prizemlju bili su izloženi najsjajniji trofeji i odličja pojedinaca i klubova koja su donijeli s domaćih i svjetskih natjecanja, a putem PandoPada moglo se virtualno pregledati cijelu izložbu te poslati razglednica s Noći muzeja.
Kako je ova izložba zajednički rad djelatnika Samoborskog muzeja i Samoborskog športskog saveza, na otvorenju su nazočne najprije pozdravili kustos Luka Kazimović i predsjednica Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irena Kapor, a svoje zadovoljstvo viđenim sa svima su podijelili predsjednik SŠS-a Miro Kelečić i tajnica našeg sportskog saveza Marijana Radek.

Na izložbi su im čestitali i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, koja je otvorila izložbu i pozvala nazočne da posjete i ostala događanja u Bunkeru.
Vidno zadovoljan i ponosan bio je i gradski pročelnik Juro Horvat, koji je nešto kasnije u dvorani na katu Muzeja održao predavanje o samoborskom sportu. Kao odličan poznavatelj ne samo povijesti našega sporta, već i kao stalan kroničar njegova razvoja, o čemu je prof. Horvat napisao i nekoliko značajnih radova, njegovo predavanje pratilo je samu izložbu, tijekom kojeg je iznio i brojne podatke o bogatoj tradiciji sporta u Samoboru, kao i najvažnije trenutke ne samo sportaša i klubova, već i značajne godine u kojima se gradila i širila sportska infrastruktura – igrališta, sportske dvorane, bazeni i sva ostala prijeko potrebna logistika da bi se ostvarili ovako sjajni sportski rezultati.

Izložbu o samoborskom sportu u Muzeju svakako pogledajte do 5. ožujka i podsjetite se na brojna imena bivših i sadašnjih sportaša, koji su ime našega grada pronijeli, a i danas to čine na najbolji način, doma i u svijetu.