Grad Samobor Grad Samobor Logo

Izložbe

Obilježeno 180 godina staklarstva u Samoboru

28.09.
2019.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Staklo iz zbirke Politeo i predstavljen novi suvenir 

Tradicija staklarstva u Samoboru seže još u 19. stoljeće, od 1839. godine, kada barunica Wilhelmina Kulmer otvara tvornicu stakla u Osretku, pa preko bivšeg Kristala sve do današnje brusionice stakla obitelji Tuk.

Obilježavajući 180 godina staklarstva u našem gradu u Samoborskom muzeju otvorena je u petak, 27. rujna, izložba Staklo iz zbirke Politeo, a tom je prigodom predstavljen i novi suvenir – replika pokala čiji je original u stalnom postavu Muzeja, prema kojem se ovaj suvenir izrađuje u majstorskoj radionici ručno puhanog stakla Bojana Podhraškog u Humu na Sutli.

Toni Politeo poznati je kolekcionar koji predmete iz svojih zbirki predstavlja diljem Hrvatske i u svijetu. Tijekom godina sakupio je zavidan broj staklenih predmeta, a velik dio njih nastao je u Tvornici stakla Kristal Samobor. Većina izloženih predmeta, uz ukrasne, uporabnog je karaktera, poput čaša, zdjela, vaza, tanjura i pepeljara. Posebno su vrijedne i zanimljive unikatne kristalne čaše koje su brušene prema crtežima našeg poznatog umjetnika Ivana Lackovića Croate, na temu Domovinskog rata.

Izložbu je, uz prigodnu video prezentaciju i kratak film o nastajanju novog suvenira, predstavila kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, a otvorio ju je, pred brojnim posjetiteljima i uzvanicima, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.