Grad Samobor

Izložbe

Pola stoljeća druženja uz glazbu

Pola stoljeća druženja uz glazbu
07.11.
2017.

U petak, 17. studenoga u 19:00 sati u Samoborskom muzeju otvorit će se izložba pod nazivom „Pola stoljeća druženja uz glazbu”

Ime je to ujedno i cijeloga projekta koji traje kroz čitavu godinu, a obilježen je češćim koncertima u Muzeju, osim uobičajene ljetne stanke.

Izložba je dokumentarnog karaktera, na plakatima u prizemlju Muzeja bit će prikazana kronologija muzejskih koncerata, počevši od prvog koncerta održanog 2. veljače daleke 1967. godine. Od tada pa do danas publika je imala priliku slušati nekoliko stotina glazbenika na preko tisuću koncerata.
Mnogo je koncerata priređeno u suradnji s Centrom za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, Glazbenom školom Ferdo Livadić kao i s mnogim drugim glazbenim školama s područja grada Zagreba, s Hrvatskim udruženjem glazbenih umjetnika te Hrvatskim glazbenim zavodom.
Od 1973. godine organizirali su se koncerti Tribine za Vjesnikovu nagradu „Darko Lukić”, od 1974. godine koncerti Dana hrvatske glazbe na kojima su predstavljeni skladatelji poput Papandopula, Matza, Lhotke Kalinskog, Fribeca, Bjelinskog...

Osim koncerata, učestala su bila i predavanja koja su držali muzikolozi Hubert Pettan, Lovro Županović, Koraljka Kos i mnogi drugi. Opus Ferde Livadića bio je predstavljen na nekoliko koncerata, a bila je potaknuta i akcija za restauriranje Livadićeva glasovira kao i obilježavanje 200-te godišnjice Livadićeva rođenja. Ustanovljena je i manifestacija „Dani Ferde Livadića”.

Nakon otvorenja, u 19:30 sati, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka zapjevat će na katu Muzeja, u koncertnoj dvoranici.