Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti

I nekad i danas - uvijek među prvima

29.11.
2019.

Predstavljena monografija o povijesti Srednje strukovne škole Samobor od 1887. do danasNadaleko cijenjeno i poznato samoborsko obrtništvo i poduzetništvo, koji su i danas okosnica razvoja našega grada, nemoguće je odvojiti od škole koja već punih 132 godine, kroz tri stoljeća, uspješno obrazuje generacije učenika za brojna zanimanja. To je Srednja strukovna škola Samobor, nasljednica Šegrtske škole osnovane davne 1887. godine, također među prvima, u Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, a danas jedna od najboljih i najinovativnijih srednjih strukovnih škola u državi.

Velika obljetnica okrunjena je opsežnom monografijom naslova Srednja strukovna škola u Samoboru 1887.–2019 - Među prvima nekad i danas, u kojoj je kroz 8 poglavlja na 245 stranica i više od 200 fotografija prikazan rad škole, njezini programi te poznati nastavnici i učenici, a koja je javnosti predstavljena u četvrtak, 28. studenoga, u dvorani samoborskog kina. Autori tekstova u monografiji su, uz suradnike, ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan i knjižničarka Irena Šepl, urednici Hrvoje Dečak i Petra Somek, a nakladnik Meridijani d.o.o.

Brojne nazočne samoborske prosvjetare, goste i uzvanike pozdravio je uvodno ravnatelj škole Davor Škiljan, osvrnuvši se ukratko na istaknute momente iz daleke i bliže povijesti škole, te zahvalio svima koji su doprinijeli i još uvijek stvaraju njezinu budućnost, na ponos cijele zajednice.

Pozivu na predstavljanje monografije o svojoj bivšoj školi odazvao se i Mate Rimac, koji je s nazočnima podijelio svoja iskustva iz školskih dana te naglasio kako ni njegovog svjetskog uspjeha ne bi bilo bez nastavnika i mentora koji su ga poticali da ustraje i istražuje. Svojoj bivšoj školi, kako je rekao, stoji "na raspolaganju", a poklanja im i jedan automobil na kojem će učenici moći praktično vježbati i usavršavati nove tehnologije.

Čestitke autorima i izdavačima ove knjige, svojim bivšim kolegama i djelatnicima škole uputio je potom i gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, ponosno istaknuvši da je i sam svojedobno bio dio kolektiva škole, a danas se može pohvaliti činjenicom da je na čelu grada u kojem, kako je rekao, postoji i uspješno djeluje ova, za njega najbolja, škola na svijetu.

U ime Zagrebačke županije kao osnivača sve je pozdravila resorna pročelnica Mirela Katalenac, nakon čega je podrobnije monografiju predstavila urednica i direktorica Meridijana Petra Somek, a neke detalje o nastanku knjige ispričala je na kraju knjižničarka Irena Šepl.

Svečanu promociju monografije svojim su glazbenim nastupom uveličali bivši učenici škole Predrag Dado Tanasić, Antonio Fabekovec i Leandro Havliček, a isječak iz predstave Aplauz žalosnom varalici izveo je otac učenice naše samoborske strukovne škole, poznati glumac Željko Königsknecht.