T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predavanja i radionice

Kuća Prica pravi je dom za mlade umjetnike

10. međunarodna likovna kolonija Zaklade Zlatko i Vesna Prica u Taru

Kuća Prica pravi je dom za mlade umjetnike

Zaklada Zlatko i Vesna Prica ove godine obilježava 10 godina postojanja i rada međunarodne likovne kolonije učenika osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara. U istarskom Taru 3. lipnja je završio prvi dio programa – 10. likovna kolonija Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi, koja je dobila ime po ovom vrsnom talijanskom slikaru i grafičaru, počasnom građaninu Tara i začetniku ove kolonije.

U Kući Prica u Taru ove se godine okupilo 17 nadarenih učenika (najviše do sada), koji su stvarali na temu Pricinog Tarskog ciklusa. Umjetnički voditelji radionica iskusni su samoborski likovni pedagozi – Nevenka Miklenić iz OŠ Bogumila Tonija, koja radionice vodi svih 10 godina, i Slaven Jurić iz OŠ Samobor. Iz Pečuha pridružili su im se prof. Kósa Ferenc, prevoditeljica i suradnica Zaklade Magdalena Molnar Drinoci, a iz tarske škole prof. Marina Dželalija Jakominić.

Voditelji su učenike uveli u temu prezentacijom Pricinog opusa u monografiji Zlatko Prica – 100 godina, radovima objavljenim u katalozima te kroz obilazak lokaliteta i ambijenta Tarske vale.

U fotografskoj radionici prof. Miklenić učenici su istraživali i bilježili motive po uzoru na umjetničku fotografkinju Vesnu Prica, Pricinu prerano preminulu kćer. Doživjeli su cameru opscuru, izradu fotografija bez fotoaparata (fotograme), prošli fotografiranje digitalnim fotoaparatima te na kraju odabrali najuspješnije radove za završnu izložbu.

U radionici ksilografije pod vodstvom prof. Jurića učenici su na osoban način interpretirali Pricino djelo, upoznali faze rada od skice i izrade matrice, do otiskivanja i opremanja 

slika za izložbu, međusobno se upoznali, stvorili prijateljstva, naučili pokoju talijansku, mađarsku ili hrvatsku riječ, upoznali novu sredinu i znamenitosti Istre.

U prostoru Zajednice Talijana u Taru 1. lipnja tradicionalno je i svečano otvorena izložba radova, učenicima su uručene spomenice za sudjelovanje, a postav ove izložbe bit će ujesen izložen u Samoboru i Pečuhu. Prof. Miklenić autorica je i prigodnog kataloga koji Zaklada planira tiskati do samoborske izložbe.

Uz umjetničke, za učenike se redovito organiziraju i bogati prateći sadržaji, a u kratkim trenucima opuštanja sudionici se veselo druže u komunikaciji na svim jezicima.

Koloniju organizira i realizira Zaklada Zlatko i Vesna Prica uz potporu gradova osnivača - Samobora i Pečuha, te uz nesebičnu podršku Općine Tar–Vabriga, Turističke zajednice, Osnovne škole Tar–Vabriga, Zajednice Talijana i brojnih pojedinaca, na čemu im veliku zahvalu upućuju svi sudionici kolonije.

Objavljeno: 08.06.2018.