T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građanski utorak

Nečastive

Predavač: Kristijan Petrović, The Dark Storyteller

Nečastive

Ususret Noći vještica ove godine, 25. 10. 2022. u 19 sati

Upoznajte – NEČASTIVE – povijest vještica od antike do danas


Krezuba starica, kukasta nosa i s vidljivim dermatološkim problemima, koja u svojoj kolibi usred najguš
će šume u društvu svoje crne mačke, miješa u kotlu nešto što nikome neće donijeti dobro – slika je najpoznatije žene iz svijeta bajki i folklora – vještice. No, treba tek malo zagrepsti po površini jeftinog imaginarija kako bismo počeli otkrivati priču o ženi koja je u ljudskoj povijesti prisutna od samih početaka.

Još u po
čecima čovječanstva spominje se kao ona koja je podizala mrtve, otkrivala skrivene tajne, liječila ili ubijala. Njoj su se obraćali oni koji su izgubili svaku nadu, napušteni i prognani ali i oni koji su tražili ljubav, osvetu ili lijek za svoju bolest. Bez obzira što je bila cijenjena, nje su se i bojali jer se kretala između svjetova živih i mrtvih, bila je dio najmračnijih podzemlja i prirode, a opet ste ju mogli sresti na tržnici. O njoj su pisali rimljani, grci, srednjovjekovni svećenici imali su pune ruke posla pišući o njenoj zloći i nedaćama koje stvara i radi iz čiste zabave.

Pridružite se The Dark Storytelleru u mra
čnoj priči tijekom koje ćete upoznati Hekatu, Kirku, Medeju, vješticu iz Endora i njene kolegice iz Tesalije, Morganu la Fay, Darvuliu, Catherine LaVoisin, Marie Laveau i još mnoge druge žene koje su u svoje vrijeme bile strah i trepet svakog bogobojaznika. Neke su još i danas.


Objavljeno: 15.09.2022.