T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građanski utorak

Ovisnost i obitelj

Predavač: prof. dr. sc. Ante Bagarić, specijalist psihijatar, subspecijalist adiktolog i psihoterapeut, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu

Ovisnost i obitelj

Ovisnost i obitelj

U POP UP Art kinu na Autobusnom kolodvoru, 11. 10. 2022. u 19 sati

„Od kad je svijeta i vijeka“ čovjek je nastojao da olakša svakodnevni život. Da lakše podnese ratove, prirodne nepogode, osobne probleme, tuge, stresove. Također je nastojao da pojača i poboljša vlastito raspoloženje kod okupljanja, slavlja, blagdana i sl. Psihoaktivne tvari su uvijek bile najbrži, najdostupniji i najlakši izbor. Dakle, dokle god možemo pratiti tragove civilizacije uvijek ćemo naći čvrste dokaze da je u svim kulturama i u svim vremenima uzimanje psihoaktivnih tvari bilo rašireno.

 

Aktualno 10% populacije neku psihoaktivnu tvar uzima na razini ovisnosti. Nažalost, samo 10% ovisnika će pristupiti liječenju. Ako dodamo podatak da i najbolje klinike dosežu razinu izliječenja ovisnika od 15% onda vidimo svu težinu problema ovisnosti.

 

Iz gore navedenog je jasno da nam prevencija ovisnosti ostaje najjače oružje u borbi protiv ovisnosti. Prevencija se može provoditi u školama, zdravstvenim ustanovama, radnim organizacijama, vojsci i sl. Ipak njezini najbolji efekti dosežu se ako se provodi u osnovnoj ćeliji društva – obitelji.

Objavljeno: 19.09.2022.