T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Plitvice za sve

Učenici OŠ Milana Langa predstavili projekt građanskog odgoja "Plitvice za sve"

Učenici Patricia i Dorotea Nider, Gabriela Tamajo i Mihael Regović (predstavnici 8. b razreda OŠ Milana Langa – Bregana) u pratnji svoje razrednice Andreje Vlahović Gabriša posjetili su u srijedu, 28. veljače gradonačelnicu Petru Škrobot kako bi joj predstavili projekt građanskog odgoja 8.b razreda „Plitvice za sve učenike“.

Ideja za ovaj projekt nastala je kao posljedica višegodišnje izolacije uslijed korona pandemije kad nije bilo moguće organizirati terenske nastave, a nakon pandemije uslijedila je ekonomska nestabilnost i rast cijena. Sve to odrazilo se na organizaciju maturalnog putovanja i učenici su organizirali dvije čage te su prikupljena financijska sredstva bila namijenjena učenicima čiji su roditelji te godine morali podmiriti troškove maturalnog putovanja za dvoje ili troje djece. S time u vidu planirali smo terenske nastave u osmom razredu i nacionalni park Plitvička jezera nametnuo se kao destinacija koju svakako treba posjetiti za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja no velika prepreka u realizaciji iste bila je skupa cijena karata. Istraživanjem smo došli do podatka da NP Plitvice tijekom godine ima dva promotivna tjedna kad su cijene karata povoljnije te smo tu pogodnost odlučili iskoristiti.

To nas je potaklo na daljnje istraživanje i osmislili smo projekt koji bi pružio jednake prilike i mogućnosti svim učenicima RH. Članak 65 Ustava naše države navodi da je osnovno školovanje obavezno i besplatno i svima dostupno pod jednakim uvjetima. Ovim projektom želimo pružiti svim učenicima Republike Hrvatske jednake prilike i mogućnost da posjete naš najljepši i najstariji nacionalni park uz promotivnu cijenu koja bi vrijedila tijekom cijele godine, i za organizirane školske terenske nastave i za posjete u vlastitoj organizaciji.

U realizaciji projekta slijedili smo korake i etape u provedbi – izbor problema, istraživanje društvene važnosti problema, oblikovanje mogućih rješenja problema, izbor najboljeg pristupa rješenju problema, razvoj plana akcije, predstavljanje plana akcije široj zajednici i javno predstavljanje ponuđenog rješenja problema.

Analizom provedenih anketa u višim razredima naše škole došli smo do podatka da je najslabija posjećenost Plitvicama u 5.a razredu – samo jedan učenik posjetio je NP Plitvice sa svojom obitelji dok je najveća posjećenost u 5.b razredu gdje je čak 11 učenika (od njih 21) posjetilo Plitvice s obitelji. U ostalim razredima ta brojka je oko 6 ili 7 učenika po razredu što je svakako malo.

Pokušali smo pronaći više načina i mogućnosti za rješavanje ovog problema i došli do dva, po nama najbolja načina. Prvi je bio da kontaktiramo lokalnu vlast i tražimo pomoć u sufinanciranju terenske nastave na Plitvice što bi riješilo ovaj problem samo za učenike samoborskog kraja.

Tu smo naišli na veliku podršku gradonačelnice grada Samobora Petre Škrobot koja nas je primila, poslušala naše izlaganje i izrazila podršku Grada i spremnost za sufinanciranje terenske nastave na Plitvice.

No to nije naš krajnji cilj – trajno rješenje ovog problema na razini cijele države za što nam treba podrška i potpora državne vlasti. I tu je gradonačelnica ponudila pomoć i potporu u vidu predstavljanja projekta ministrici turizma i ministru gospodarstva uz njenu potporu te s velikom entuzijazmom iščekujemo tu priliku.

Posjet gradonačelnici iskoristili smo i da predstavimo Erasmus projekt naše škole u sklopu kojeg će osmero učenika 8.b razreda ove godine u svibnju posjetiti jednu madridsku školu i imati prilike razvijati svoje jezične i digitalne vještine u sklopu prve mobilnosti učenika naše škole.

Zamolili smo gradonačelnicu da nam ispriča o svojim projektnim iskustvima i ostali zadivljeni i inspirirani njenim primjerom, brojem projekata u kojima je sudjelovala i brojem europskih zemalja koje je imala prilike u sklopu navedenih projekata posjetiti. U današnje vrijeme Europska unija nudi velike mogućnosti učenicima već u osnovnoj školi te su ovi projekti odlična prilika i velik vjetar u leđa našim osmašima pred kojima je budućnost te im je cijela Europa na dlanu.

Tekst napisala: učiteljica Andreja Vlahović Gabriša

Objavljeno: 01.03.2024.