Grad Samobor Grad Samobor Logo

Umirovljenici

Programi za umirovljenike

Programi za umirovljenike
06.05.
2020.

Naši su umirovljenici u svojoj trećoj dobi suočeni s potrebom savladavanja korištenja računala. IT tehnologija se ubrzano razvija, a naši umirovljenici teško s time hvataju korak

Informatička pismenost za umirovljenike

U suradnji s Udrugom umirovljenika

Umirovljenici su posebno osjetljiva kategorija u današnje vrijeme. S jedne strane sve je više starijih ljudi jer mi kao nacija starimo, s druge strane njihova znanja su potpuno zastarjela te ne komuniciraju s novim tehnologijama, ali ni novom paradigmom svijeta. Nepoznavanje novih tehnologija je vrlo očito te je i samim umirovljenicima jasno da se u tom svijetu ne snalaze. Dok je razumijevanje nove paradigme svijeta mnogo nejasnije te često umirovljenici nisu ni svjesni da je ne razumiju. Osjećajući se potpuno isključeno rezignirano zaključuju da je cijeli svijet potpuno zastranio. Budući da živimo u građanskome društvu vrlo je važno pomoći umirovljenicima u oba pravca kako bi se spriječila isključenost iz zajednice te omogućilo samostalno funkcioniranje kao punopravnih građana Republike Hrvatske , EU ali i novoga „globalnoga“ svijeta.

Istodobno Internet je sasvim promijenio svijet i učinio ga globalnim selom što je sasvim promijenilo ulogu pojedinca u njemu. Svakome su postale dostupne sve informacije u cijelome svijetu i time polako izbrisale granice pojedinih malih zajednica. Neke su grane života u potpunosti promijenile svoje gransko pripadanje pojedinim institucijama sustava. Na sve to sada dolazi i prilagodba sustavu EU koja je i radno sposobnom stanovništvu zahtjevna. Obitelj više ne sliči staroj obitelji, ravnopravnost spolova te posebni status djece. Znanstvena otkrića stubokom mijenjaju pogled na svijet: genetika, medicina, fizika, kemija odnos prema prirodi, životinjama, energiji itd. Promijenio se čak i jezik te uz mnoštvo novih pojmova u jezik ulaze potpuno novi znakovi kao rezultat internetske komunikacije.

Ovaj program ima zadaću povezati današnji svijet s umirovljenicima kroz upoznavanje s računalom i samim time zaštitu od  biti isključenosti iz zajednice.

Program informatičke pismenosti za umirovljenike

Program svakako započinje učenjem rukovanja računalom. Jednostavna upotreba računala za neke će naše polaznike biti potpuno otkriće pa je u tom smislu potrebno nekoliko sati pripremnog programa u informatičkom kabinetu kroz koji će savladati uključivanje računala, upotrebu miša i tipkovnice te pokretanje jednostavnih programa za pisanje, crtanje ili zabavu na računalu.

Pretraživanje interneta i elektronska pošta, te osnovna pravila ponašanja u virtualnom svijetu pripadaju drugom bloku informatičkog dijela programa. Korištenje računala za čitanje novina, naručivanje za pregled kod specijalista ili pregled trenutne temperature zraka svakako su vrste tema radionica koje slijede nakon osnovnog upoznavanja s računalom kao uređajem.

Ono što mlađe generacije otkrivaju same kad jednom savladaju tehniku korištenja računala umirovljenicima treba pokazati te ih potaći da koriste računalo kako bi se mogli uključiti u svijet koji ih okružuje.