Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti

Tako se voli Samobor, bravo Mark

30.04.
2020.

Učiteljica Marija Mapilele poslala nam je rad jednog svojeg učenika

"U nastavi na daljinu istraživački zadatak iz prirode bio je popisati i imenovati vode tekućice i stajaćice našega zavičaja.
Zadatak za one koji žele više bio je sljedeći: Zamisli da si turistički vodič i vodiš skupinu turista po Samoboru i okolici. Njih posebno zanimaju vode našeg zavičaja. Smisli plan za njih – gdje ćeš ih voditi, što ćeš im pokazati, koje specijalitete ponuditi… Prije nego napraviš plan obilaska – moraš dobro provjeriti gdje se što nudi." objasnila je zadatak Marija Mapilele, učiteljica osnovne škole Bogumil Toni. 

Učenik 2.b razreda Osnovne škole Bogumila Tonija Mark Žiža Borotha (8 godina) prihvatio se ovog izazova i s mamom Majom i 4-godišnjom sestrom Ameli obišao gotovo sva jezera, potoke, ribnjake u našem divnom kraju. Svoj vodič za turiste napisao je ovako:

"Dobar dan. Ja sam vaš online turistički vodič Mark Žiža Borotha i provest ću vas kroz jedan od najljepših gradova na svijetu, grad Samobor, njegovu okolicu, jezera, potoke, rijeke. Samobor je malen grad, okružen brežuljcima, a smješten blizu glavnog grada Republike Hrvatske, Zagreba. U našem prelijepom Samoboru protječe potok Gradna. Najljepša šetnica u gradu Samoboru je uz potok Gradnu, gdje možemo popiti sok, gledati patke, uživati gledajući i slušajući manje i veće vodopade. Na kraju šetnice se nalazi i sunčani sat. Danas ću vam pokazati nova mjesta za ribolov, igru, odmor, šetnju i vožnju bicikla. Prvo ćemo ići na jezero u Rakitje. Dozvoljeno je loviti ribu, šetati, postaviti šator, gledati patke, voziti bicikl. Tu se nalazi i kamp, igralište, a možete pojesti i pizzu. Nakon toga idemo do jezera Kipišće u Strmcu. Tu se ne smije loviti riba, možete šetati, djeca se mogu igrati na lijepo uređenom dječjem igralištu. Možete promatrati, patke, labudove, a ima čak i kornjača. U blizini se nalaze jezera Orešje, Strmec i Trebež. U blizini protječje i rijeka Sava, ako budete imali sreće – vidjet ćete ribiče kako pecaju, a možda vas i ponude ribom. Mi smo ribe dobili, ali smo ih na kraju pustili u rijeku. U domaćoj hrani možete uživati uz potok Bistrec na imanju Mlin iz Bajke, koje ćete prepoznati po zvukovima vode na mlinskom kotaču. Uz samu granicu sa Slovenijom protječe potok Bregančica. Kada je lijepo vrijeme ima puno izletnika koji se druže i roštiljaju uz potok. Potok je uvijek jako hladan. Samo pet minuta vožnje od centra Samobora nalazi se jezero Bobovica gdje također možete loviti ribu, prošetati ili malo odmoriti uz jezera."

Ovako se voli svoj grad, Mark bravo!