T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građanski utorak

Vitalnost hrane od polja do stola

Predavačica: dr. sc. Dijana Posavec, dipl.ing. ravnateljica Centara dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu

Biodinamika

21. 11. u 19 sati u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru

Prehrana utječe na cjelokupno ljudsko biće. Pojavom biodinamičke poljoprivrede ta se svijest proširila na, ne samo izbor namirnica poput žitarica ili krumpira, već i na standard i način njihova uzgoja. Proizvodnja hrane po biodinamičkim principima nije samo dobra za regeneraciju i održavanje tla, već je važno da su proizvodi koji se proizvode po biodinamičkim metodama nutritivno i energetski kvalitetniji i bogatiji.

Standardi koji određuju kvalitetu prehrane značajno su širi i sveobuhvatniji od onih koji su danas prihvaćeni kao znanstveni. Ne samo da se sastojci određene hrane smatraju važnim i relevantnim, već i prirodni i ljudski utjecaji koji su odredili način uzgoja i obrade. To su uglavnom životne energije biljaka i životinja i uvjeti koji se standardiziraju u različitim fazama pripreme za prodaju potrošaču. Te sile imaju aktivni utjecaj na čovjeka jer potiču probavu i metabolizam, tj. središnje životne procese u njegovom sustavu. Način na koji ove sile djeluju varira ovisno o vrsti hrane i načinu uzgoja. Biljke stječu različite unutarnje sile ovisno o načinu na koji žive, okolišu i brizi koju dobivaju od ljudi, isto je vidljivo i kod životinja, način na koji se drže, mogu li se slobodno kretati i imati socijalni kontakt među sobom. To također ima različite učinke na čovjeka koji ih konzumira kao hranu.

Objavljeno: 10.11.2023.