Grad Samobor Grad Samobor Logo

Obrazovanje za odrasle

Zajedno možemo naprijed

15.02.
2019.

Održan prvi informativan sastanak u sklopu projekta Zajedno možemo naprijed

Prvi informativni događaj u okviru projekta Zajedno možemo naprijed održan je u četvrtak, 14.02.2019. u Pop Up kinu u Samoboru. Projekt je financiran u okviru Europskog socijalnog fonda te usmjeren na obrazovanje, osposobljavanje i podizanje razine zapošljivosti nezaposlenih korisnika minimalne zajamčene naknade. Partneri u projektu su Grad Samobor (nositelj) te Pučko otvoreno učilište Samobor, Centar za socijalnu skrb Samobor i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostave Samobor.

Ispred Grada Samobora pozdravila je Vlatka Šalamun iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti ujedno i koordinatorica projekta „Zajedno možemo naprijed!“ te ukratko predstavila projekt.

Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor ukratko je objasnila ulogu Centra za socijalnu skrb Samobor u projektu Zajedno možemo naprijed. Tijekom projekta, sudionici će biti uključeni u programe osposobljavanja pri Pučkom otvorenom učilištu Samobor kroz radionice za razvoj mekih vještina, a socijalni mentori pratit će ih u svim fazama. Uključivanje u ovaj projekt izvanredna je prilika za korisnike Centra za socijalnu skrb Samobor jer će im omogućiti uključivanje na tržište rada te rad na njihovim životnim vještinama.

Nakon svojeg govora, ravnateljica Nataša Koražija riječ je prepustila socijalnoj radnici Heleni Miholić, koja je upoznala prisutne s ulogom socijalnih mentora u ovom projektu. Posebno je istakla kako je socijalno mentorstvo metoda socijalnog rada koja podrazumijeva pružanje podrške, kontinuitet, aktivno sudjelovanje, osnaživanje, rad na motivaciji korisnika te poštivanje korisničke perspektive i individualizirani pristup. Također je naglašeno da će socijalni mentori sa svakim sudionikom održavati redovite individualne susrete te će ih tijekom projekta pratiti u njihovom sudjelovanju u projektu. Dodatno je naglašena fleksibilnost u radu s korisnicima koji će biti uključeni u ovaj projekt. Socijalni mentori će izlaziti u susret korisnicima ukoliko se nađu u nepredvidivim životnim situacijama. Tako će, primjerice, socijalni mentori imati mogućnost odlaska na teren, u domove korisnika, te će korisnicima biti ponuđena mogućnost da se individualni susreti odvijaju u njihovim domovima. Isto tako, za one korisnike koji imaju maloljetni djecu, socijalni mentori organizirat će čuvanje djece dok njihovi roditelji pohađaju programe obrazovanja te radionice za razvoj mekih vještina. Svim prisutnim korisnicima je pojašnjeno da su u projektu osigurana financijska sredstva za programe obrazovanja i radionice te da je to izuzetna prilika za rad na njihovom osobnom razvoju te. Za kraj, Helena Miholić navela je da se zajedno s kolegom Davidom Radoševićem raduje susretima i radu s korisnicima te da vjeruje da će to za sve sudionike biti dragocjeno iskustvo.

Ivan Duvnjak, predstavnik Udruge za održivi razvoj Pozitiva Samobor ukratko je pojasnio na koji će se način provesti motivacijske radionice za sudionike, a sve s ciljem podizanja razine njihova interesa za buduće zapošljavanje te najavio radionice mekih vještina. Radionice mekih vještina uključivat će izradu životopisa i motivacijskog pisma te predstavljanje na razgovoru za posao.

U ime Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Sunčica Stanić-Gluhinić najavila je kako će tijekom projekta nakon provedenih razgovora s polaznicima biti odabrana četiri programa osposobljavanja, po jedan iz sektora turizma, građevine, poljoprivrede i osobnih usluga. Programi će biti odabrani prema kriterijima trenutnih zahtjeva tržišta rada i preferencijama, a u skladu s individualnim mogućnostima polaznika kako bi se po završetku projekta mogli uključiti na tržište rada kroz samozapošljavanje ili zapošljavanje.

Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb, ispostave Samobor, Jadranka Fernežir pozdravila je sudionike u projektu. U pozdravnom govoru naglasila je važnost partnerstva na lokalnoj razini i pojasnila je važnost ove prilike za stjecanje vještina, procjene vlastitog radnog potencijala, mogućnosti obrazovanja nezaposlenih osoba kao nastavka usluga koje dobivaju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a sve u svrhu njihovog približavanja tržištu rada, zapošljavanja ili samozapošljavanja.
 
U idućoj fazi projekta predviđeni su individualni sastanci socijalnih mentora i sudionika u cilju identificiranja njihovih interesa i obrazovnih ciljeva te provedba motivacijskih radionica.