T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Član AK Samobor 2007 ostvario izvrsne rezultate

Antonio Kosmat ostvario dva državna rekorda na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Svjetsko juniorsko prvenstvo, World Para Athletics (WPA),  držano je od 1. do 4.kolovoza u Nottwilu,  poznatom švicarskom Centru za paraplegiju. Natjecalo se 350 paraatletičara i paraatletičarki iz 40 zemlja.
Član AK Samboor 2007 Antonio Kosmat bio je član hrvatske reprezentacije, a natjecao se u trkačkim disciplinama. Hrvatska je osvojila osam medalja te zauzela 13. mjesto u ukupnom poretku.

Iako nije donio nijednu medalju, Antonio je ostvario izvanredne sportske rezultate i postigao dva državna rekorda. U bacačkim i trkačkim disciplinama rezultat se je bodovao po Raza bodovima juniorske WPA tablice. Antonio je prošao klasifikaciju Međunarodnog paraolimpijskog odbora (International Paralympic Commitee - IPC) te mu je dodijeljena kategorija T38 (CP), s time da se 2023. godine mora ponoviti pregled prije nego što postane senior. Ovo je bio zapravo i najvažniji korak, jer bez IPC licence ne može nastupati na svjetskim i europskim  paraatletskim natjecanjima.

U spojenim kategorijama T35-38 Antonio je nastupio je 1. kolovoza u disciplini 200 m s vremenom od 25:68 sekundi i osvojio 1022 boda po Raza tablicama, što premašuje juniorsku normu. U ukupnom poretku zauzeo je 11. mjesto. Potom se 3. kolovoza također u spojenim kategorijama T35-38 natjecao na 100 m s vremenom 12:75 sekundi. U finalu C skupine došao je trećeg, a u ukupnom poretku zauzeo je 10. mjesto s 1003 boda. Osim što je prešao juniorsku normu, ostvario je i seniorsku normu za WPA, iako mu je 18 godina, što je pokazatelj njegove sportske spremnosti za nadolazeća natjecanja. Također, Antonio je postavio dva državna rekorda u kategoriji T38 u disciplinama 100 i 200 m.

Nakon pojedinačnih trka, 4. kolovoza nastupio je i u mješovitoj štafeti 4×100 m "Europan mixed", bez podjele medalja jer su timovi bili miješani, te se u tom slučaju ne dijele medalje, iako su članovi štafete Europan mixed bili treći.

Objavljeno: 09.08.2019.