T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Dvije medalje za samoborske streličare

Održano Dvoransko prvenstvo Hrvatske u streličarstvu

Ovaj vikend, 5. i 6. ožujka, u Novom Marofu održalo se Dvoransko prvenstvo Hrvatske u streličarstvu.

Na ovom, najmnogobrojnijem i najzahtjevnijem domaćem turniru ovog je puta nastupilo sedam članova samoborskog streličarskog kluba. Natjecanje je bilo podijeljeno u dva dana, u subotu su nastupali streličari u kategoriji zakrivljenog luka a u nedjelju u kategoriji složenog luka.

U kategoriji zakrivljenog luka dvoje je streličara predstavljalo samoborski klub. Luna Pađan odličnim je rezultatom u kvalifikacijama zauzela četvrto mjesto u konkurenciji kadetkinja, a Vito Devčić drugo u konkurenciji kadeta. U eliminacijskim borbama bilo je napeto, pogotovo za Lunu koja je za ulazak u polufinale na kraju petog seta protiv Riječanke Dajane Đuzo imala izjednačen rezultat. Prilikom neriješenog rezultata na kraju setova pucao se takozvani shoot-off, jedna strijela kojom se odlučuje pobjednik na temelju toga čija je strijela bliža centru. Nakon ispucanih strijela sudci su morali pristupit postupku mjerenja preciznom mjernom napravom pod povećalom da bi ustanovili čija strijela je bliža jer su obje streličarke strijelu ispalile u isto mjesto. Na kraju suđenja sudci su izmjerili da je strijela koju je ispalila Đuzo bila bliža. Iako za svega nekoliko djelića milimetra Luna Pađan je nažalost izgubila meč. Ipak, u borbi za ulazak u polufinale Luna je ispala s najboljim rezultatom u grupi i u finalnom poretku zauzela peto mjesto. Vito Devčić je nastavio svoju borbu u polufinalima gdje je u borbi za ulazak u meč za borbu za zlato pucao protiv Dilber Jana in Varaždina. Vito je vodio do pred sam kraj meča, kad je u posljednjem setu izgubio rezultatom 4:6. U finalu Vito je pucao za brončanu medalju i nažalost izgubio rezultatom 2:6 od Mihaela Borošaka iz Svetog Ivana Žabno te u finalnom poretku osvojio četvrto mjesto.

U nedjelju je u kategoriji služenog luka nastupilo pet Samoboraca. Jedini predstavnik u kadetskoj konkurenciji bio je Mihovil Srebren. Mihovil je nakon kvalifikacijskog djela natjecanja bio treći, a poziciju je zadržao i nakon eliminacijskih borbi. Nakon izgubljenog meča za ulazak u borbu za zlato Mihovil je u borbi za brončanu medalju bio izvrstan i razlikom od čak devet bodova, rezultatom 129:121 pobijedio Tibora Škiljana iz Zagreba te potvrdio svoju poziciju iz kvalifikacija. U najjačoj, seniorskoj kategoriji bilo je četiri Samoboraca, dvije u ženskoj i dvojica u muškoj konkurenciji. U eliminacijskim borbama dogodilo se da su nažalost i u muškoj i u ženskoj kategoriji Samoborci međusobno imali eliminacijske mečeve. Za ulazak u polufinale u muškoj konkurenciji pucali su Mario Vavro i Zlatko Pentek i samo je jedan od njih dvojice mogao nastaviti natjecanje. Mario je pobijedio, „savršenim“ rezultatom od 150 krugova, nastavio natjecanje i na kraju osvojio turnir i naslov državnog prvaka! Za ulazak u finale u borbi su se našle Laura Jurišić, koja se kvalificirala kao četvrta i Lana Koller koja se kvalificirala kao peta. Lana je od Laure bila bolja te nastavila borbe u finalnom djelu natjecanja. Prvi meč izgubila je od Amande Mlinarić iz Varaždina koja je na kraju osvojila naslov državne prvakinje. Borbu za broncu Lana je također izgubila, nažalost s razlikom od samo jednog boda od imenjakinje Lane Šegović, također iz Varaždina.

Ovim turnirom završena je dvoranska sezona za starije dobne kategorije, streličare još očekuje državno prvenstvo za djecu koje će se održati 20.3. u Čakovcu.

Objavljeno: 07.03.2022.