T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Hrvatski sabor donio Nacionalni program športa 2019.-2026.

"Podnaslov ovog dokumenta je ”Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe“

Hrvatski sabor donio Nacionalni program športa 2019.-2026.

Hrvatski sabor donio Nacionalni program športa 2019.-2026.

"Podnaslov ovog dokumenta je ”Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe“, a ovim dokumentom vodimo brigu o sva tri pojavna oblika športa - natjecateljskom, športu u sustavu obrazovanja i športskoj rekreaciji”, rekao je zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.

Dana 12. 07. 2019. godina ne 12. sjednici Hrvatskog sabora donesen je Nacionalni program športa 2019.-2026., prvi strateški akt planiranja Republike Hrvatske u području športa.

”Podnaslov ovog dokumenta je ”Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe“, i time smo željeli povezati dvije stvari, jednu na koju smo već izrazito ponosni, a to su uspjesi naših športaša i činjenicu da je Hrvatska u svjetskom vrhu po postizanju vrhunskih rezultata, a drugo je nešto na što ne možemo biti ponosni, a to je nedovoljna aktivnost opće populacije, što je i svojevrstan javnozdravstveni problem. Ovim dokumentom vodimo brigu o sva tri pojavna oblika športa - natjecateljskom, športu u sustavu obrazovanja i športskoj rekreaciji”, rekao je zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.

Nacionalni program športa 2019.-2026. sadrži 6 općih i 19 posebnih ciljeva koji uključuju 63 mjere i 148 aktivnosti kojima će se u razdoblju od 2019. do 2026. godine omogućiti smanjivanje nedostataka u hrvatskom športu te iskorištavanje pruženih prilika.

”Ciljevi uključuju rješavanje problema u području financiranja, infrastrukture, stručnih kadrova, skrbi o vrhunskim športašima i brigu o dual-karijeri te naravno, onaj dio koji će možda biti i najteže riješiti, problem neaktivnosti nacije. Neke mjere iz ove strategije već provodimo, poput ulaganja u športsku infrastrukturu, sufinanciranje velikih športskih manifestacija, financiranje razvoja vrhunskog športa i ulaganja u lokalni šport, a s donošenjem ove strategije provodit će se još bolje i sustavnije. Dio mjera već je pripremljen i kreću s provođenjem sljedećeg tjedna kao što je na primjer natječaj za subvencioniranje školovanja vrhunskih športaša kojim skrbimo o dual karijeri športaša, ali i povećanju broja kvalitetnog stručnog kadra kojega trenutno nedostaje u nekim športovima”, istaknuo je Šamija.

Šest općih ciljeva Nacionalnog programa športa 2019.-2026. su - osigurati preduvjete za razvoj športa, unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i povećati promocijske vrijednosti športa, unaprijediti skrb o športašima, uspostaviti sustavan i racionalan pristup upravljanja održivom športskom infrastrukturom, unaprijediti skrb o stručnim kadrovima te unaprijediti sustav upravljanja u športu.

Objavljeno: 17.07.2019.