T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Održana tri MTB utrke u Samoboru

Proteklog vikenda održane su tri MTB utrke u sklopu Samobor MTB Weekenda na području grada Samobora.

U subotu je održano nacionalno prvenstvo u MTB usponu i otvoreno prvenstvo Samobora za rekreativce - utrka pod nazivom Samobor Uphill - Mesićev uspon 2020. Na stazi čiji je start bio u blizini Šoićeve kuće u Malom Lipovcu, a cilj u blizini planinarskog doma na Japetiću, nastupilo je 112 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Članovi BBK Šišmiš su na nacionalnom prvenstvu osvojili 7 medalja. Klara Tepić bila je treća u kategoriji juniora, Vita Horvat pobijedila je u kategoriji do 7 godina. Darko Horvat i Lovro Paska osvojili su druga mjesta u kategorijama rekreativaca, odnosno do 7 godina, dok su Filip Noršić i Jan Horvat pobijedili u kategorijama do 11 i do 9 godina. Odličan rezultat na svoj 17. rođendan ostvario je i Fran Bošnjak koji je uvjerljivo pobijedio u kategoriji juniora, ali je ujedno bio i prvi ukupno od svih natjecatelja koji su nastupili, uključujući i sve seniore. Nastupili su još i Patrick Mustač koji je završio utrku kao deseti u kategoriji kadeta, Vito Tepić koji je bio sedmi te Karlo Likić koji je osvojio deveto mjesto do 13 godina. Na otvorenom prvenstvu Samobora za rekreativce nastupila je i Romana Mustač te osvojila drugo mjesto u kategoriji žena. Natjecatelji su nakon utrke uživali u proglašenju pobjednika i okrijepi domaćina na planinarskom domu Žitnica na Japetiću.

Odmah nakon nacionalnog prvenstva u MTB usponu nastavili smo s pripremama za nedjelju i 27. izdanje međunarodne MTB utrke XCO Samobor koja je i ove godine uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke organizacije kao Class 1 utrka. Iako je ukupan broj natjecatelja bio manji nego prijašnjih godina zbog ograničenja prelazaka granica zbog korona virusa, na utrci je ipak bilo nešto inozemnih natjecatelja među kojima i jedno iznimno zvučno ime. Naime, jučer je na samoborskoj stazi nastupio Vlad Dascalu iz Rumunjske, član ekipe Team Trek Pirelli, koji je aktualni svjetski prvak do 23 godine. I na ovoj utrci Šišmiši su bili više nego odlični te na kraju osvojili i prvo mjesto u poretku klubova (bodovanje klubova radi se samozta hrvatske klubove). Rezultati Šišmiša su sljedeći:

  • Vita Horvat (Do 7 godina) - 1. mjesto
  • Lovro Paska (Do 7 godina) - 1. mjesto
  • Jan Horvat (Do 9 godina) - 1. mjesto
  • Filip Noršić (Do 11 godina) - 1. mjesto
  • Karlo Likić (Do 13 godina) - 7. mjesto
  • Vito Tepić (Do 13 godina) - 3. mjesto
  • Patrick Mustač (Do 17 godina) - 8. mjesto
  • Klara Tepić (Juniorke) - 3. mjesto
  • Fran Bošnjak (Juniori) - 1. mjesto

Fran je odvozio odličnu utrku te od samog početka bio u vodstvu ispred slovenskog kolege Blaža Žlea iz Calcit Bike Team-a. U kategoriji seniora utrku je uvjerljivo osvojio Vlad Dascalu (ROM) iz ekipe Team Trek Pirelli, aktualni svjetski prvak do 23 godine ispred timskog kolege Avondetto Simonea (ITA) i Maxime Loreta (FRA) iz ekipe SCOTT - Creuse. Utrka se održala na poznatoj stazi u samom centru grada Samobora s ponešto izmjenjenim detaljima te startom i ciljem premještenim na livadu Vugrinščak. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na utrce te članovima i prijateljima kluba, svim sponzorima te svim gradskim institucijama koji su omogućili da se utrka ipak održi unatoč korona krizi koja je drastično zahvatila biciklistički sport te dovela do toga da će XCO Samobor najvjerojatnije biti, uz utrke nacionalnog prvenstva, jedina natjecateljska biciklistička utrka koja se održala u Hrvatskoj u 2020. godini. Vidimo se iduće godine na 28. izdanju XCO Samobor!

Objavljeno: 14.09.2020.