Grad Samobor

Radionice

Ilegalna ljubav prema novcu / 14.02.

Ilegalna ljubav prema novcu / 14.02.
14.02.
2019.

SURLAclass #008 Ilegalna ljubav prema novcu Krivi novčani tokovi i kako se ponašati 14.02.2019. / četvrtak: 19:00h Bunker / Info centar

,,Ilegalna ljubav prema novcu
 Krivi novčani tokovi i kako se ponašati

Predavač: mr.sc. Marcela Kir, Hrvatska narodna banka

Teme:
- Kako prepoznati i kako spriječiti pranje novca i financiranje terorizma

- Međunarodne organizacije, sustav i regulativa SPNFT u Hrvatskoj, primjeri iz svijeta

- Pranje novca i financiranje terorizma su pojave štetne za društvo u cjelini. Razvijaju se danas brže nego ikada napretkom i zloupotrebom tehnologije, stoga se i borba protiv toga mora unaprijediti u svim zemljama jer kriminal ne poznaje granice. Ukratko će se prezentirati sustav i regulativa u ovom području u Republici Hrvatskoj, uloga i značaj međunarodnih tijela te rezultati zajedničkih napora kroz više primjera iz zemlje i svijeta.

- Prijenos gotovine preko granice EU

O predavaču:
Mr.sc. Marcela Kir glavni je savjetnik u Sektoru platnog prometa Hrvatske narodne banke. Magistrirala je 1993. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Međunarodna razmjena. U dosadašnjoj poslovnoj karijeri obnašala je rukovodne funkcije u poslovnim bankama i HBOR-u, prvenstveno u području platnog prometa i kreditnih poslova s inozemstvom te u sektoru sredstava i međunarodnog financiranja. Zadnjih nekoliko godina intenzivnije se bavi problematikom sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Položila je ispit za certificiranog specijalistu u ovom području kod međunarodnog udruženja Association of Certified Anti Money Laundering Specialists (ACAMS). Član je delegacije Republike Hrvatske pri Posebnom odboru Vijeća Europe Moneyval te član međuinstitucionalnih radnih skupina u zemlji. Autor je brojnih stručnih članaka i predavač na edukacijama iz područja deviznog poslovanja i poslovanja s nerezidentima.