Grad Samobor

Najave

Sebastijan Vojvoda "Budućnost nije ono što je nekad bila"

Sebastijan Vojvoda
15.12.
2017.

Predmet umjetnikovog rada je istraživanje konteksta postmoderne, posthistorične i postehnološke ideologije i njenog odnosa sa najklasičnim umjetničkim medijem – štafelajnom slikom. U odnosu do ideološkog konteksta, pokušava se sadržajno i formalno povezati sa strukturnom i sadržajnom analizom geometrijske apstrakcije, njene evolucije i pojavnih varijacija od samih početaka sve do danas.

Galerija Prica izlaže u Centru za mlade Bunker

 

Sebastijan Vojvoda

 

„Budućnost nije ono što je nekad bila“

 

 

otvorenje izložbe u petak 15. prosinca 2017. u 19 sati

 

 

15.12.2017. - 14.1.2018.

 

 

BUNKER

Centar za mlade Samobor

POU Samobor

Ulica Savke Dabčević Kučar 8

10430 Samobor

 

Radno vrijeme

utorak – subota 10 – 22h

nedjelja 16 – 22h

ponedjeljkom, blagdanima i praznicima zatvoreno

 

„Budućnost nije ono što je nekad bila“

Slikarstvo Sebastijana Vojvode počiva na tvrdnji da je danas puno teže naslikati apstraktnu sliku nego u prošlom stoljeću, za što prvenstveno krivi utjecaj novih medija. Umjetnik propituje status suvremenog slikarstva unutar politehničke evolucije. Geometrija kojom se bavi zapravo prikazuje bazičan model funkcioniranja društva i sistema moći kroz povijesne ideologije i njene materijalne reprezentacije: zigurati, piramide, tlocrti, kuće, uredi, korporacije. Ako izuzmemo ideološki kontekst, umjetnik daje pregled pojavnih varijacija geometrijske apstrakcije kroz povijest, od suprematizma do danas. Ako brojni umjetnici tvrde da je postmodernističko slikarstvo samo obrada prijašnje slikarske semiotike, da li možemo reći i da je nekoliko geometrijskih oblika enciklopedija bogate povijesti?

Sebastijan Vojvoda započeo je studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu i nastavio ga na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Godine 2005. boravi kao stipendist na Umjetničkoj akademiji u Göteborgu (Švedska). Godine 2012. na ALUO u Ljubljani završava postdiplomski magistarski studij slikarstva. U Hrvatskoj i inozemstvu sudjelovao je na različitim umjetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj te će tako u sklopu izložbe podijeliti svoje znanje o mogućnostima obrazovanja za mlade umjetničke talente.