Grad Samobor Grad Samobor Logo

Događanja

15. Susret Dječjih gradskih i općinskih vijeća

09.10.
2019.

Sudjelovale i predstavnice grada Samobora

Susret Dječjih gradskih i općinskih vijeća održao se od 3. do 4. listopada u Velikoj Gorici. Dječji forum Samobor sudjelovao je s dvjema predstavnicama: Hanom Banjanin iz OŠ Bogumila Tonija i Nevom Petravić iz OŠ Samobor.

Organizatori susreta su Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske , koordinacijski odbor Grad Velika Gorica-prijatelj djece, Dječje vijeće Velike Gorice, Grad Velika Gorica u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Susret je započeo s interaktivnim korištenjem suvremenih medija; pametnih telefona, a nastavio se s panelom naziva Kako i zašto učiti o medijima?, u kojem su sudjelovali Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti, Gorana Banda stručna suradnica Ureda UNICEF-a, Maja Flego iz Ureda Pravobraniteljice za djecu, Ana Dokler urednica portala medijskapismenost.hr, Vera Robić Škarica iz Škole medijske kulture Dr.Ante Peterlić, Rahela Štefanović s HRT-a, Dražen Barišić gradonačelnik Velike Gorice te djeca.

Naše predstavnice su postavile zanimljivo pitanje: Hoće li se i kada medijska pismenost uvesti kao predmet u škole? Na zanimljivo pitanje bilo je puno prijedloga, možda voditelji panela prenesu ideje sve djece sudionika na prave adrese i promjena će uslijediti. 

U petak su se pak održale radionice kojima su se naše predstavnice jako veselile. Kako snimiti radijsku emisiju? pod vodstvom Ivane Sučić, novinarke s HRT-a, zatim druga pod imenom Kako gledati film? pod vodstvom Višnje Vukašinović, filmske kritičarke, zatim Kako učiti o medijskoj pismenosti? pod vodstvom Višnje Biti, novinarke i Mirjane Jukić, prof. u OŠ Rudeš te radionica Barbare Vid, novinarke HRT-a naziva Društvene mreže i mladi.

Bilo je ovo svakako vrlo interaktivno i zanimljivo iskustvo za mlade samoborske forumašice koje će svoja znanja prenijeti svojim vršnjacima na satovima razrednika.