T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

Akcija Djeca djeci iznad očekivanja

Iza svake kune koju je Grad Samobor donirao potresom pogođenim područjima stalo jedno samoborsko dijete

Akcija Djeca djeci iznad očekivanja

Humanitarna akcija Djeca djeci u Samoboru daleko je premašila očekivanja organizatora. U tjedan dana odazvalo se više stotina djece, tako da slobodno možemo reći da je iza svake kune koju je Grad Samobor donirao potresom pogođenim područjima stalo jedno samoborsko dijete.

Pokloni su umotani i prebrojani, kombi za prijevoz osiguran, a pakete će distribuirati samoborski Crveni križ. Prikupljen je 431 paket namijenjen učenicima škole s potresom pogođenog područja. Ovih dana organizatori su intenzivno tragali za koliko - toliko čitavom školom u koju će se učenici moći vratiti početkom veljače.

Osnovna škola Viktorovac iz Siska rado će primiti naše darove. Škola ima žutu naljepnicu, no obnova je već počela. Ravnateljica škole očekuje povratak djece, iako tužna jer su neki već najavili ispisivanje. Škola ima 484 upisana učenika. To znači da našim vrijednim organizatorima nedostaju 53 paketa.

Ravnateljica je rekla: "Nema veze, podijelit ćemo!", no želja naših dobrotvorki je da svakog upisanog učenika na dan povratka u školu na njegovoj klupi dočeka paket ljubavi iz Samobora. „I zato molimo sve one koji su nam rekli "Zovite ako ćete trebati još!" da se jave jer trebamo još 53 paketa. Prebrojavanjem smo utvrdili da najmanje poklona ima za dječake u dobi 10+, pa vas molimo ako možete da razmišljate o toj dobi djece, a prijedlozi su: gel za umivanje, tuširanje, dezić, šalica, olovke, kemijske, bilježnice, neke fora šarene čarape, sportske čarape, privjesak, kapa, čokolada...“, naglašavaju organizatori.

Akcija se nastavlja u petak, 22. siječnja od 18 do 20 sati i u subotu, 23. siječnja od 10 do 12 sati u prostoru Plavog bora, Trg Matice hrvatske 5 u Samoboru (parkić kod kina).

„Jedno veliko hvala svim roditeljima koji su došli s djecom ili potaknuli svoju stariju djecu da dođu sama, posebno hvala onima koji su na hladnoći čekali u redu kako bi predali svoj paket.“, ističe se.

Iza ove akcije idejno, logistički i organizacijski stoje tri samoborske udruge - Udruga Sretno dijete i njihov program Plavi bor pod vodstvom Marije Mapilele, Dječji forum Grada Samobora koji vodi Bernardica Horvat Petravić i Volonterski centar "Kad bi svi..", na čelu s Vesnom Jelinčić.

Svoj su veliki doprinos dali Marina Brajevic Kus, defektolog - logoped zaposlena u Dječjem vetiću Grigor Vitez i Vanja Uzelac, zaposlena kao asistentica u nastavi u OŠ Sveta Nedelja. One su imale zadatak svakom djetetu koje je donijelo svoj paket objasniti da puno malih ljudi na puno malih mjesta, koji naprave puno malih koraka mogu promijeniti svijet. Tijekom akcije svakodnevno su se izmjenjivali volonteri Volonterskog centra koji su neumorno umotavali pakete.

„Zbog epidemioloških mjera nismo u akciju mogli uključiti sve one koji su se javili za pomoć, ali vjerujemo da je ovo samo početak jedne inicijative samoborskih udruga usmjerene na pomoć i podršku djeci.“, zaključuju organizatori.

Objavljeno: 21.01.2021.