T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

„Nisi sam“ – primjer dobre prakse!

Publikacija „Nisi sam“ govori o prihvatu djevojčice u odgojnu skupinu iz ratom zahvaćene Ukrajine

U Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu i mlade, danas je otvorena izložba i promovirana publikacija „Nisi sam“. Publikacija i likovni radovi nastali su u suradnji Dječjeg foruma Grada Samobora s odgojiteljicama Darijom Todorović, Mirnom Jajčević i skupinom „Suncokreti“ iz područnog objekta DV Grigor Vitez u Galgovu, a govore o prihvatu djevojčice u odgojnu skupinu iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Kako ojačati djecu u prolaženju kroz krizne događaje na način učenja, nošenja sa teškim situacijama i pružanju podrške, osnovna je zadaća roditelja, odgojitelja i svih u sustavu. Ovo je primjer jedne takve dobre prakse, uz aktivno uključivanje djece, njihovu participaciju u pružanju podrške i empatije djevojčici.

-Publikacija „Nisi sam“ potvrđuje kako nam djeca mogu biti primjer u mnogim situacijama pa i onda kada se moramo nositi s kriznim situacijama te pomoći onima koji su u potrebi - naglasila je voditeljica Dječjeg foruma, pedagoginja Bernardica Horvat Petravić .

-U radu s djecom primijenjen je Kurikulum otpornosti, a koji djecu priprema na razvoj emocionalne inteligencije i nošenje s kriznim i teškim situacijama, ali iz perspektive djeteta i njegove odgovornosti nošenja s takvim situacijama na način da dijete postane socijalno svjesno i odgovorno te da participira u društvu - rekla je pedagoginja Bernardica Horvat Petrović te zahvalila dječjoj knjižnici koja se rado uključila u projekt ustupivši prostor za promociju publikacije.

Odgajateljica Darija Todorović opisala kako je proteklo vrijeme iščekivanja dolaska djevojčice iz Ukrajine u odgojnu skupinu te kako su uspjeli stvoriti atmosferu da se osjeća dobrodošlo, prihvaćeno i sigurno.

Iščekujući djevojčicu iz Ukrajine djeca su provodila brojne aktivnosti, od razgovora o emocijama, preko pronalaženja Ukrajine na karti, do učenja ćirilice i brojnih drugih, a kroz koje su naučila prepoznati svoje i tuđe potrebe, međusobno se uvažavati te pružiti potporu. Djeca su naučila i kako se suočiti sa životnim nedaćama te što sve mogu učiniti da nekome, konkretno u ovom slučaju djevojčici iz Ukrajine, uljepšaju dan.

Dječji crteži podrške koji se nalaze u publikaciji mogu se razgledati u izlozima dječje knjižnice do konca tjedna.

Promociji publikacije „Nisi sam“ nazočila je i gradonačelnica Petra Škrobot najavivši daljnju podršku Dječjem forumu i ovakvim hvalevrijednim aktivnostima kroz koje su naši najmlađi sugrađani pokazali veliko srce i sposobnost da pomognu i uljepšaju svakodnevicu onima koji su se našli u teškoj životnoj situaciji.

Objavljeno: 12.04.2022.