T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

70 godina PŠ Pavučnjak

U školi danas, kao i nekada, vlada složnost i zajedništvo

Veliku 70. obljetnicu djelovanja jučer je svečanom akademijom obilježila PŠ Pavučnjak koja je okupila vodstvo i djelatnike škole, sadašnje i bivše učenike, roditelje, mještane, predstavnike županijske i lokalne vlasti te predstavnike vatrogasaca, policije i gradskih institucija. Svečanost su glazbom, plesom i pjesmom uveličali učenici škole, a za organizaciju su se pobrinule vrijedne učiteljice i članovi MO Pavučnjak.

Kroz kratke filmove prezentirana je povijest i sadašnjost škole koju danas pohađa 28 učenika. Škola danas, kao i nekada, njeguje složnost, zajedništvo i individualizirani pristup učenicima te je sigurno i poticajno mjesto za učenje i odgoj učenika.

Da se u odnosu na vremena prije 70 godina puno toga promijenilo u školskom sustavu i načinu života svjedočile su kroz intervjue u kratkom filmu nekadašnje školarke PŠ Pavučnjak, a danas bake Vera, Milka, Dragica, Štefica i Verica.

Prisjetile su se svojih učitelja, prijatelja te opisale kako je nekada izgledalo provođenje nastave, ocjenjivanje, put do škole kao i druženje s vršnjacima. Bila su to vremena kada se puno skromnije živjelo i djeca su tada mogla samo maštati o onome što je dostupno sadašnjim školarcima.

Mogle su se čuti i crtice iz zapisa tadašnjih učitelja koje svjedoče o počecima gradnje škole čiji temelji su bili složnost i zajedništvo.

O tome kako je danas raditi s učenicima te koje vrijednosti njeguju u PŠ Pavučnjak govorile su sadašnje učiteljice Mirjana, Snježana, Ana i Valerija. Proslava jubilarne obljetnice posebno emotivna bila je za učiteljicu Mirjanu Sušu koja u školi radi punih 30 godina.

U ime domaćina sve okupljene pozdravio je ravnatelj škole Goran Lesjak istaknuvši kako osjeća ponos i veliku emotivnu povezanost s PŠ školom Pavučnjak. Istaknuo je kako je škola prije 6 godina bila na rubu gašenja, jer je imala jednog učenika, a danas ih je 28.

„Prije svega nekoliko godina škola je bila u jako lošem materijalnom stanju, a sada sjaji punim sjajem“ – istaknuo je ravnatelj te zahvalio učiteljicama Mirjani, Snježani, Valeriji i Ani na angažmanu i viziji, mještanima okupljenim oko MO Pavučnjak na velikoj pomoći te Gradu Samoboru na izdašnoj financijskoj pomoći i podršci.

„Ponosan sam i privilegiran što mogu raditi s predivnim kreativnim i vrijednim djelatnicima koji su temelj naše škole i ključni čimbenik u stvaranju lijepog i poticajnog okuženja za naše učenike i njihovu bolju budućnost i život“– istaknuo je ravnatelj te podsjetio kako je posljednjih godina škola doživjela renesansu zahvaljujući ulaganjima, jer škola je energetski obnovljena, izmijenjen je krov, uređena nova učionice, igralište, prilaz školi te je postavljena ograda oko dvorišta škole. Na svemu tome ravnatelj Lesjak zahvalio je zahvalio je gradonačelnici Petri Škrobot i svim gradskim službama koje su sudjelovale u projektima uređenja.

„Dok slavimo našu bogatu povijest želim vas potaknuti da gledamo u budućnost s nadom i uzbuđenjem. Ovu škola ima svijetlu budućnost, jer imamo predane učitelje i djelatnike, marljive učenike i podršku naše zajednice. Neka 70. obljetnica škole bude prekretnica koja će nas inspirirati na daljnji rast i razvoj „– poručio je ravnatelj Lesjak i čestitao svima na značajnom jubileju škole. Ravnatelj Lesjak zahvalio je svima koji su podržali proslavu 70. obljetnice škole, a posebno učiteljicama i članovima MO Pavučnjak.

Sve okupljene pozdravio je i svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave, zahvalio je i predsjednik MO Pavučnjak, Branko Tomašković.

Uime Grada Samobora sve okupljene pozdravila je i čestitala 70. obljetnicu djelovanja škole gradonačelnica Petra Škrobot.

Gradonačelnica se osvrnula na prikazani film koji svjedoči o tome kako se nekada živjelo i školovalo, kazavši kako nam to treba biti pokazatelj da učimo iz prošlih vremena i budemo zahvalni na svemu što danas imamo. „Treba težiti napretku i razvoju i zato je ključno ulaganje u obrazovanje i naše mlade. Na tom putu ćemo se i dalje truditi te raditi na dobrobit naših najmlađih, svih mještana Pavučnjaka i čitavog Samobora – istaknula je gradonačelnica i zahvalila svima koji provode projekte te zajedničkim snagama čine Paučnjak toliko lijepim mjestom za život.

U sklopu proslave  mogla se razgledati izložba o povijesti škole, mališani su uživali u filmskoj projekciji na otvorenom u sklopu projekta POU Samobor “Kino na putu”, a program proslave nastavlja se uz raznolik program tijekom vikenda. 

Objavljeno: 25.05.2024.