T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Donesen proračun za 2023. godinu

Proračun iznosi gotovo 486 milijuna kuna

Gradsko vijeće Grada Samobora, na sjednici održanoj 7. prosinca u Centru za mlade – Bunker, donijelo je Proračun za 2023. godinu i projekciju za 2024. i 2025. godinu. Proračun za 2023. godinu iznosi 485.847.225 kuna (64.483.008. €) i veći je za 20, 14% u odnosu na iznos važećeg proračuna utvrđenog IV. Izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu koji iznosi 404.398.675 kuna (53.679.928 €). Proračun je prihvaćen sa 15 glasova „za“ i 6 „protiv“.

Proračun raste za 85 milijuna kuna u 2023. godini. Kako je pojasnio pročelnik za financije Željko Radovanić, razlog je što je ove godine napravljen niz predradnji za realizaciju brojnih projekata koji će se realizirati vanjskim sredstvima prije svega iz fondova Europske unije kao i drugih izvora. U proračun će se sliti 23,7 milijuna kuna više pomoći iz vanjskih izvora, a tu je oko 11 milijuna kuna prebačenog očekivanog komunalnog doprinosa iz ove u iduću godinu, zbog realizacije projekta RC grupe koja gradi logističko - distributivni centar u Bobovici. U narednom proračunskom razdoblju očekuju se veći prihodi od poreza na dohodak u iznosu od oko 17 milijuna kuna, a zbog nominalnog rasta plaća stanovnika s područja grada Samobora te povećanja broja stanovnika. Prihodi od poreza na dohodak u ovoj su godini za 35 milijuna kuna veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Planirano je i kreditno zaduženje u iznosu od 25 milijuna kuna, no ono će biti aktivirano samo u slučaju da se ne ostvare sredstva iz vanjskih izvora, a kako bi se realizirali kapitalni projekti. Očekuje se i povećanje prihoda proračunskih korisnika u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Najveći iznos proračuna, 39,69% tj. 25.591.894. € namijenjen je Upravnom odjelu za društvene djelatnosti koji uključuje rashode 10 proračunskih korisnika ( 5 osnovnih škola, 2 dječja vrtića te ustanove u kulturi: POU Samobor, Gradsku knjižnicu i Samoborski muzej) kao i niz socijalnih davanja, uskrsnica i božićnica za umirovljenike i nezaposlene te pomoći osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima kroz stipendije, sufinanciranje prijevoza, kupnju udžbenika i radnih bilježnica te druge potrebe. Tu su i značajna izdvajanja za socijalnu skrb, zdravstvo, sport, kulturu, tehničku kulturu i druge potrebe.

Drugi po udjelu u planiranim sredstvima je Upravni odjel za komunalne djelatnosti (30,49%), s planiranim iznosom od 19.663.889 € u 2023. godini, od čega se vrijednosno najveći iznos od 13.490.055 € odnosi na Program Ceste. Jedna od većih investicija bit će rekonstrukcija ceste Falaščak – Galgovo u iznosu od 1.376.005 €.

Idući po udjelu je Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU (20,44%), s planiranim iznosom od 13.182.745 € u 2023. godini. Najveći iznos od 8.027.923 € odnosi se na Program Gospodarenje stambenim i poslovnim fondom, a od većih projekata tu su sanacija Vile Allnoch , rekonstrukcija i dogradnja zgrade Dječjeg vrtića Izvor u Ulici Gustava Krkleca 2, izgradnja dječjeg vrtića u Molvicama, izgradnja sportske dvorane i dogradnja OŠ Milan Lang i gradnja osnovne škole tj. rekonstrukcija i dogradnja zgrade u Ulici Vlade Gotovca 1 u nekadašnjoj vojarni, nastavak uređenja Rudnika Sveta Barbara, gradnja Centra tehničke kulture i drugi projekti. Neke od tih investicija financirat će se kroz trogodišnje proračunsko razdoblje.

Ulagat će se i u vatrogastvo i civilnu zaštitu. U okviru ovog razdjela planirana su sredstva za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora u iznosu od 1.068.548 €. Povećavaju se i sredstva za gospodarstvo i turizam.

Za modernizaciju javne rasvjete tj. zamjenu postojeće rasvjete s led rasvjetom planirano je 1,9 milijuna €, za izgradnju i sportskih i dječjih igrališta planirano je 1, 2 milijuna €, za uređenje Planinarskog doma Ivica Sudnik planirano je oko 150 tisuća €, za gradnju vodoopskrbnih objekata oko 200 tisuća €, za sufinanciranje izgradnje Glazbene škole Ferdo Livadić preko 130 tisuća €, za ulaganje u zgradu Samoborskog muzeja planirano je preko 100 tisuća €, a tu je i niz drugih ulaganja.

Gradski vijećnici podržali su i sve prateće programe Proračuna.

„Proračun je ambiciozan i razvojan te prati potrebe građana. Planirano je jako puno projekata za dobrobit građana, od gradnje vrtića i osnovne škole te sportske dvorane i uređenja dječjih parkova, do projekta led rasvjete i uređenja prometnica. Zahvaljujem svim vijećnicima koji su podržali proračun. Konstantno pratimo kako se gradski proračun prati i drago mi je da raste prihod od poreza na dohodak, a i realizacija značajnih gospodarskih investicija kao što je izgradnja logističko – distributivnog centra RC Zone u Bobovici donijet će značajan priljev sredstava u naš proračun. U najavi je još puno značajnih investicija koje će doprinijeti razvoju Samobora. Važno je istaknuti i značajan priljev sredstava u proračun iz vanjskih izvora. U ovoj smo godini intenzivno radili na pripremi EU projekata i značajna sredstva smo dobili te nova očekujemo u 2023. godini“ – komentirala je proračun za iduću godinu gradonačelnica Petra Škrobot.

Gradski vijećnici su s 15 glasova „za“ i 3 „protiv“ prihvatili i peti po redu rebalans ovogodišnjeg proračuna. On je donesen s ciljem da se na kraju godine uravnoteže prihodi i rashodi. Rebalansom je ovogodišnji proračun smanjen za oko 4 milijuna kuna tj. s 404.398.675 kn na 400.063.540 kuna.

Gradsko vijeće većinom glasova donijelo je i Odluku o izradi V. točkastih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana kao i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području grada Samobora za razdoblje od 2023. do 2025. godine te Plan djelovanja u području prigodnih nepogoda za područje grada Samobora u 2023. godini.

Svi materijali o kojima se raspravljalo i odlučivalo tijekom današnje 17. sjednice Gradskog vijeća u ovom sazivu nalaze se na web stranici Grada pod rubrikom E- vijećnica.

Aktualni sat

Tijekom aktualnog sata pitanja gradskim čelnicima i pročelnicima postavljali su gradski vijećnici.

Gradsku vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je hoće li se poskupljenje vode za 20% koje je najavio gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević odnositi i na Samobor, s obzirom da spadamo pod ViO Zagreb.

Gradonačelnica Petra Škrobot rekla je kako je nedavno bila na sastanku s direktorom Vodoopskrbe i odvodnje Davorom Poljakom te da on to tada nije najavio, niti je o tome ikakva službena obavijest stigla u Samobor. „ViO na svojim web stranicama ima više cjenika i cijena vode nije ista u Samoboru i Zagrebu, no ukoliko Grad dobije informaciju o poskupljenju reagirat će i djelovati za dobrobit sugrađana“ – dodala je gradonačelnica Škrobot.

Gradsku vijećnicu Maju Gračanin zanimalo je što je s postavljanjem repetitora na Slanom Dolu, a kako bi se omogućio kvalitetan internetski signal tamošnjem stanovništvu.

Resorni pročelnik Marinko Džepina rekao je kako je HT dobio sve potrebne dozvole od svih nadležnih javnopravnih tijela, nakon što je napravljen novi projekt, te da repetitor planiraju postaviti na privatnom zemljištu.

Zamjenik gradonačelnice Petar Burić dodao je kako dinamika radova isključivo ovisi o investitoru te da im poteškoće stvara brdovit teren s obzirom da repetitor trebaju postaviti uz pomoć 30- metarske dizalice.

Gradsku vijećnicu Sanju Horvat Iveković zanimalo je jesu li sve naše škole spremne za pripremu toplih obroka u školama, a što bi im temeljem Odluke Vlade trebala biti obaveza od drugog polugodišta. Pitala je i je li dovoljno energenata osigurano za grijanje prostora vrtića i škola.

Privremeni pročelnik Silvio Ivan Žugaj rekao je kako je nedavno održan sastanak na kojem su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja okupili sve pročelnike županijske i gradske, a kako bi im navedenu Odluku obrazložili, no kazao je kako su mnoga pitanja ostala neodgovorena. Naime, Gradovi ni Županije nisu dobili nikakve konkretne upute kako navedenu Odluku provesti u praksi. Naveo je i kako će škole morati od Ministarstva tražiti odobrenje za zapošljavanje kuharica, a još nije definirano ni hoće li se namirnice nabavljati putem javne nabave, tako da se još uvijek čekaju upute od nadležnog ministarstva.

-Što se tiče energenata i nabave tu ne bi trebalo biti nikakvih problema – rekao je Silvio Ivan Žugaj, jer unatoč drastičnim poskupljenjima, Odlukom Vlade za škole, vrtiće i ostale institucije osigurani su energenti po povlaštenim cijenama.

Vijećnika Matiju Hržića zanimalo je zašto predstavnici Grada nisu nazočili na tribini o javnom prijevozu, koju su organizirali POU Samobor i Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora. Odgovorio je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, inače predsjednik Udruge za zaštitu potrošača kazavši kako im nije uručen poziv pa je to razlog zašto se nisu odazvali.

Matiju Hržića zanimalo je i hoće li se Samobor, Sveta Nedelja, Jastrebarsko i Zaprešić udružiti, a kako bi na bolji način riješili pitanje vodoopskrbe. Gradonačelnica Petra Škrobot rekla je kako se ideja o izdvajanju Samobora iz zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje već razmatrala, no treba vidjeti kako to riješiti s pravne strane.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovoj godini održat će se 19. prosinca.

Objavljeno: 07.12.2022.