T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Izglasan Proračun za 2022. godinu 

Održana posljedna sjednica Gradskog vijeća ove godine

Izglasan Proračun za 2022. godinu 

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u Centru za mlade Bunker 28. prosinca 2021. godini, najveći je naglasak svakako bio na izglasavanju proračuna za 2022. godinu. 

Proračun za nadolazeću godinu iznosi 330.165.308,00 kuna, odnosno 30-ak milijuna kuna manji nego ovogodišnji. Razlog tome je prije svega što nisu planirana kreditna zaduženja kao u prethodnoj godinu, a očekuju se i veći prihodi od poslovanja zbog rasta gospodarstva.
Gotovo 100 milijuna kuna planira se povući iz drugih izvora, uključujući prije svega dosad slabo korištene fondove Europske Unije. Neki od najvećih najavljenih kapitalnih projekata u 2022. godini su obnova u potresu oštećene vile Allnoch, dogradnja dječjeg vrtića u Izvor u Krklecovoj ulici, izgradnja osnovne škole u objektu 5 na području bivše vojarne Taborec te nastavak ulaganja u Rudnik sv. Barbara u Rudama. 

Usvojen je i novi UPU, a koji je preduvjet za razvoj nove gospodarske zone Bobovica. 

Gradonačelnica Petra Škrobot kratko je izjavila: «Ove godine Proračun je znatno realniji od prošlogodišnjeg predizbornog, a posebni je naglasak na što većem korištenju financijskih sredstava Europske Unije. Primjerice u mandatu bivše vlasti tek 1.5% proračuna činili su novci fondova EU. Značajno povećanje odnosi se posebice na kapitalna ulaganja koja su od vitalne važnosti za dobrobit svih građana, naravno tu prvenstveno mislim na dogradnju vrtića i izgradnju škole. Posebno sam sretna i što se javlja sve više ozbiljnih privatnih investitora, primjerice češka RC grupa. Riječ je o ulaganju od otprilike pola milijarde kuna, otvaranju nekoliko stotina novih radnih mjesta te 35 do 40 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Dio tog novca uložit ćemo u infrastrukturalno uređenje pristupnih cesta gospodarske zone, a svake naredne godine u gradski proračun od te investicije će se uplatiti preko 3.000.000 kuna. Time ćemo stvoriti uvjete da u novu gospodarsku zonu dođu i novi investitori te pokazati da je Samobor otvoren za investicije i da poduzetnici i obrtnici imaju našu potpunu podršku. « 

Na temu spomenute investicije iz poduzeća RC Europe su izjavili:
„Distributivni logistički centar koji će tvrtka RC Europe graditi u poslovnoj zoni Bobovica na području Samobora jedna je od najvećih privatnih investicija u posljednjih nekoliko godina. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 75 milijuna eura, odnosno oko 560 milijuna kuna. Namjena objekta je skladišni prostor, opremljen niveliranim utovarno-istovarnim rampama kao i „drive-in“ rampama. Električnu energiju potrebnu za rad cijelog objekta u potpunosti će osigurati fotonaponska elektrana postavljena na krov. U razradi je i tehničko rješenje zelene fasade koja će omogućiti veće radne i okolišne standarde, dok će parkirna mjesta biti opremljena punionicama za električna vozila. 
Objekt će biti prilagođen skladištenju robe na paletama s maksimalno 60 metara dugim policama koje mogu prihvatiti 6 paleta okomito, a sveukupno je za palete na raspolaganju oko 140 tisuća mjesta. Uz to, predviđeni su i uredski prostori na istočnom i zapadnom dijelu objekta, projektirani prema željama zakupaca. Uz uredski prostor predviđene su i svlačionice, prostor za dnevni boravak i tehničke prostorije. Skladišna hala namijenjena je za skladištenje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, kao i za njihovu distribuciju na različite adrese prema potrebama kupaca. Prema posljednjim predviđanjima, otvaranjem ovog distributivno-logističkog centra otvorit će se i potreba za oko 800 novih radnih mjesta“. 

Zaključno, što se tiče proračuna za 2022. godinu, bitno je naglasiti i kako su prihvaćeni svi amandmani na Proračun koje su predložili gradski vijećnici ispred kluba zastupnika SDP-a, točnije riječ je uvođenju uskrsnica za sve nezaposlene, sufinanciranju kupnje udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike srednjih škola s područja grada Samobora, povećanju financijskih sredstava za izgradnju sportskih i dječjih igrališta te osiguranju financijskih sredstava za kupnju higijenskih potrepština za učenice osnovnih škola grada Samobora.
Prihvaćen je i jedan od 8 predloženih amandmana oporbe, konkretno kluba vijećnika HDZ-a, a riječ je o povećanju financijskih sredstava koja se izdvajaju za subvencioniranje tradicijskih i umjetničkih obrta. 

Osim izglasanog Proračuna i usvajanja novog UPU-a, na sjednici su većinom glasova prihvaćene i sve ostale točke Dnevnog reda.

Objavljeno: 29.12.2021.