T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Još jedna fašnička pobjeda Rudara!

Rudari potvrdili status majstora fašničkih spelancija

I druga fašnička nedjelja 197. Samoborskog fašnika protekla je u veselju i zabavi uz pregršt maskiranih posjetitelja i sudionika koji su barem nakratko zabravili na svakodnevicu i prepustili se fašničkom veselju.

Prijepodne proteklo je uz pjesmu i ples uz brojne umjetničke gostujuće skupine: Stupničke mažoretkinje, DZ Strmečki mališani, DV Gajnice, Unity S, DZ Zagrepčanke i dečki, DZ Kikići i genijalci i Ludekove ludorije.

Održan Srakotrk

Na Trgu Matice hrvatske mališani su se mogli okušati u izradi grafita i maski, plesnim radionicama te uživati u predstavama, a održan je i popularni Srakotrk, tradicionalno natjecanje pod maskama u orijentacijskom trčanju. Natjecanje je okupilo gotovo 300 sudionika u tri dobne kategorije, do 7, do 10 i do 12 godina, s tim da su u najmlađoj konkurenciji pobjednici svi. Najbolje natjecatelje proglasio je tajnik Orijentacijskog kluba Japetić Franjo Budi, a nagrade su im uručili Dječja Sraka i Klaun Ludek. U kategoriji dječaka do 12 godina prvi je bio Matej Nimac, drugi Josip Bolača, a treći Vilim Đorđević dok je u kategoriji djevojčica najbolja bila Marcela Cerovac, drugo mjesto pripalo je Riti Puljizević, a treće Emi Vlašić.

U kategoriji dječaka do 10 godina starosti prvo mjesto zauzeo je Matej Marasović, drugi je bio Jan Jurković, a treći Joško Nikolić. U kategoriji djevojčica do 10 godina starosti prvo mjesto osvojila je Lara Nimac , druga je bila Marta Korbar, a treća Franciska Mrkonjić.

Majstori fašničkih spelancija!

Slobodnu fašničku republiku popodne su okupirali mjesni obori s velebnim alegorijskim kolima i brojnim sudionicima. Zabava, njegovanje fašničke tradicije, ali i vrijedne nagrade motivirali su ih da sudjeluju u 197. Samoborskom fašniku. Danas su nastupili MO Rakov Potok, MO Hrastina, MO Celine i MO Klake, a njihove nastupe su najavili te pomno pratili fašnički likovi: Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal.

Ekipa Mjesnog odbora Rakov Potok u Slobodnu fašničku republiku stigla je iz dalekog Gondora i to na kočijama koje su vukli konji, a njihovi čarobnjaci pokazali su razne čarolije. Neke od njih su kako od siromaha napraviti bogataša, a ponudili su i rješenje kako biti zadovoljan s malom plaćom i marljivo raditi te Zagreb očistiti od otpada i to radeći samo pola radnog vremena.

Ekipa iz Hrastine pokazala je svoju čaroliju iz FINE. Na Trg fašničkih velikana dovezli su se u velebnim alegorijskim kolima, a uz čarobne vile, čarobnjake, vješticu iz Bruxellesa i druge zanimljive likove s čarobnim moćima pokazali su kako baratati s eurima koji kod njih rastu čak i na drveću. Poručili su: „Nisu bogati koji puno rade, nego onaj koji zna kak se dobro krade“.

Celine su poznate po tome da redovito, već četvrt stoljeća, tradicionalno sudjeluju u fašničkim spelancijama, a ovaj su put iskazale nostalgiju za kunom te predstavili celinske eure. Predstavili su između ostaloga čarobne strojeve i to za mjerenje pameti, za pretvorbu i ispunjavanje želja.

Ulazak u Schengen bila je tema koju je na humoristična i satiričan način obradila ekipa iz Klaka. Naime, oni nisu uspjeli ući u Schengen kad i Hrvatska pa su uz Coprani Schengen pokazali kako to rade na svoj specifičan način, a dotaknuli su se i drugih aktualnih političkih i društvenih tema.

Tko je od mjesnih odbora i gradskih četvrti imao najbolji nastup na ovogodišnjem fašniku ocijenio je i  proglasio stručni fašnički žiri u sastavu: Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal.

Prvo mjesto pripalo je višestrukim pobjednicima iz Mjesnog odbora Rude koji su potvrdili status majstora fašničkih spelancija. Drugo mjesto pripalo je Mjesnom odboru Hrastina, a treće Mjesnom odboru Molvice. Ocjenjivao se sveukupni nastup, uz alegorijska kola i scenski nastup. Mjesni odbori su nagrađeni novčanim nagradama. Iznos od 2 700 eura pripao je ekipi iz Ruda, 2 200 eura dobila je ekipa iz Hrastine, a 1 600 eura ekipa iz Molvica. Svi ostali sudionici osvojili su po 1100 eura, a to su : MO Bregana, GČ Kolodvorsko naselje, Rakov Potok, MO Celine i MO Klake. Tri prvoplasirane ekipe plakete će preuzeti na glavnom fašničkom trgu na pokladni utorak 21. veljače. Čestitamo pobjednicima i svim sudionicima na uloženom entuzijazmu, trudu i sjajnim nastupima.

Nedjeljno fašničko veselje završilo je uz koncert legende starogradske i tradicionalne tamburaške glazbe Zvonka Bogdana, koji je okupio mnogobrojnu publiku.

197. Samoborski fašnik završava na pokladni utorak 21. veljače kad se sprema suđenje Princu Fašniku, a hoće li biti osuđen uvjerit ćete se dođete li na Trg fašničkih velikana u 19 sati. Prije presude saznat ćemo tko su ovogodišnji laureati u više fašničkih kategorija, od najboljih maski do najbolje fašnički uređenih lokala… Za zabavu u srcu Slobodne fašničke republike zadnjeg dana 197. Samoborskog fašnika pobrinut će se Dražen Zečić.

Uskoro donosimo galeriju fotografija nedjeljnih nastupa mjesnih obora.

Objavljeno: 19.02.2023.