Grad Samobor

Građani

Nagrade HPD Jeka i Sari Glojnarić

18.07.
2019.

Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije u povodu obilježavanja Dana županije održana je u Hotelu International u Zagrebu u prisutnosti gotovo 400 uzvanika.

Među nagrađenima su i Samoborci koje su svojim dolaskom podržali gradonačelnik Krešo Beljak te pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat. Samoborce je predstavljao i zamjenik župana Hrvoje Frankić, donedavni gradski pročelnik i zamjenik gradonačelnika.

Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Hrvatskom pjevačkom društvu Jeka iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić, kao i ravnateljici OŠ Sveta Nedelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića koje proizvodi "Hrvatski kišobran", trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u općini Dubrava, dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivanu Jurkinu, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Udruzi Svetojanske mažoretkinje, a nagrada za životno djelo kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića.

Prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice predsjednika Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Boži Hmelini, a zahvalnica župana Zagrebačke županije Darku Matiću.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759., kada joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.