T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Nastavak dugogodišnje uspješne suradnje

Sastanak predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području Grada Samobora i gradskih čelnika

Nastavak dugogodišnje uspješne suradnje

Prije potpisivanja 10 ugovora ukupne vrijednosti 290.000 kuna, koje je Grad Samobor u 2019. godini namijenio vjerskim zajednicama na svojem području, u ponedjeljak, 25. ožujka, održan je u gradskoj vijećnici i sastanak s njihovim predstavnicima. Uz dekana samoborskog dekanata i župnika župe sv. Anastazije Davora Štuljana, sastanku su nazočili i vlč. Ivan Dužaić iz Rakovog Potoka, vlč. Siniša Hegedušić iz Svetog Martina pod Okićem, vlč. Darko Banfić iz Ruda i vlč. Branimir Budinski iz Domaslovca, časne sestre Družbe sestara Služavki Malog Isusa, fra Lucije Jagec iz franjevačkog samostana, Danijel Vranešić iz Grkokatoličkog pastoralnog centra te stojdraški župnik Mile Vranešić.

Pozdravili su ih predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Nikolina Puljić Glasnović u ime Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji su redom izrazili zadovoljstvo dobrom suradnjom s vjerskom zajednicom, kao i svime što župnici i voditelji različitih vjerskih ustanova čine kako bi se očuvala nadaleko poznata i vrlo vrijedna samoborska sakralna baština. Također, gradski čelnici pohvalili su ne samo razinu komunikacije, već i sve učestalije razgovore s predstavnicima crkve o potrebama vjernika, kao i dogovore o načinima unapređenja vjerskog turizma i rada s djecom, koji su, obzirom na veliko zanimanje vjernika i turista, svima vrlo važni. Stoga je, naglasio je Šoić, u doradi Strategija Grada Samobora 2020. – 2023., kako bi se prilagodila i zakonskim propisima, a u kojoj će pažnja biti posvećena i tom za Grad važnom segmentu.

Kroz razgovor su naši crkveni poglavari ukratko opisali koji su im najveći problemi u odnosu na starost objekata koje sustavno treba obnavljati, a čija restauracija, obzirom da ih je većina i pod konzervatorskom zaštitom, iznimno skupa, te iznijeli planirane aktivnosti kojima bi, uređujući vrijedne zbirke i višenamjenske dvorane za kulturne, sportske i druge sadržaje za vjernike, mlade i sve namjernike, dodatno privukli pozornost i tako prikupili potrebna sredstva za nužne radove. U tome im pomažu još i županija i Ministarstvo kulture, na čije se natječaje redovito prijavljuju, ali je i pri tome najvažnija podrška Grada Samobora, na kojoj su zahvalili.

Na težak položaj Žumberka općenito, pa tako i na stanje svojih župljana i starih razasutih crkvica, požalio se vikar Mile Vranešić, koji je naglasio kako je, uz već navedene, najveći problem Žumberka izrazito negativna demografska slika te će, obzirom na starost populacije, morati razmišljati i o pučkoj kuhinji. 

Sastanak je završen na obostrano zadovoljstvo, uz zaključak da su i gradska i crkvena vrata uvijek svima otvorena.

Objavljeno: 25.03.2019.