T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Provjerom zdravstvenog stanja preveniramo kronične bolesti

Svjetski dan zdravlja, koji se od 1950. godine obilježava 7. travnja, obilježen je danas u Samoboru. Tom su prigodom patronažne sestre Doma zdravlja Zagrebačke županije zainteresiranim građanima na Trgu kralja Tomislava mjerile tlak, razinu šećera i masnoće u krvi te saturaciju.

„ S obzirom na pandemiju u protekle dvije godine svjesni smo da su kronične i nezarazne bolesti u sve većem porastu i zato smo odlučili Svjetski dan zdravlja obilježiti na ovaj način, ali i građane upoznati s Centrom za kronične bolesti koji je kao pilot projekt unazad godinu dana pokrenut u Domu zdravlja u Samoboru pod vodstvom patronažnih sestara i uz sufinanciranje Zagrebačke županije. Svi zainteresirani građani mogu se javiti u naš Centar ili Patronažnu službu kako bismo im izmjerili tlak, razinu šećera i masnoće u krvi, a provodimo i holter tlaka te spirometriju. Patronažne sestre sudjeluju na detekciji, edukaciji i prevenciji i kontroli kroničnih bolesti. Naša skrb je sveobuhvatna i dostupna svim građanima, čak i onima u najudaljenijim ruralnim područjima – poručile su patronažne sestre na čelu s voditeljicom samoborske Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, Irenom Dany Holetić.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja podržao je zamjenik gradonačelnice Petar Burić poručivši da su ovakve brze preventivne metode provjere zdravstvenog stanja, kojima se i sam podvrgnuo, jako važne kako bismo sačuvali svoje zdravlje i prevenirali kronične bolesti.

Vezano uz oralno zdravlje gađani su se mogli posavjetovati sa stomatologinjom Josipom Vukeljom, a uz savjete dijelile su se i jabuke i naranče, uz poruku da trebamo brinuti o svom zdravlju i hraniti se zdravo.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore. Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“ kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi. Posljedice pandemije, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti usmjerili su pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta.

Objavljeno: 07.04.2022.