T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Otvoren novi izložbeni prostor

Samoborski muzej javnosti predstavio novi prostor

Uz prigodnu izložbu „Samobor- Grad“ koja svjedoči o bogatoj povijesti Starog grada te prikazuje predmete iz tri zbirke bogatog fundusa Samoborskog muzeja u srijedu, 18. siječnja svečano je otvoren novi izložbeni prostor u potkrovlju Samoborskog muzeja.

Sve okupljene pozdravila je ravnateljica muzeja Nikolina Puljić Glasnović izrazivši zadovoljstvo što je muzej dobio novi prostor koji će doprinijeti još kvalitetnijoj muzejskoj djelatnosti te će dodatno obogatiti kulturnu scenu Samobora uz izložbe, stručne skupove i edukativne radionice.

O izložbi koja svjedoči o bogatoj povijesti Starog grada, njihovim vlasnicima, arheološkim istraživanjima na utvrdi kao i izloženim likovnim djelima koja pokazuju kako su umjetnici u različitim razdobljima prepoznavali naš Stari grad kao simbol Samobora govorila je autorica izložbe, viša muzejska kustosica Gordana Remussini.

Izložbu i novi prostor otvorila je gradonačelnica  Petra Škrobot, naglasivši kako je s kulturno-povijesnog aspekta Samoborski muzej od velike važnosti za grad Samobor i njegove građane.

„Naša je dužnost čuvati kulturno – povijesnu baštinu koja je, između ostaloga, važan dio turističke ponude Samobora“ – naglasila je gradonačelnica te najavila daljnja ulaganja u Muzej, ali i ostale gradske prostore koji su zaštićena kulturna dobra našeg grada. Naime, u planu je energetska obnova zgrade muzeja, sanacija vlage i obnova stolarije.

Osvrćući se na izložbu, gradonačelnica je rekla da je Stari grad bolna točka svih Samoboraca i veliki izazov u pogledu obnove te da će se raditi na tome da ga zaštiti od daljnjeg propadanja.

Samoborski muzej zaštićeno je kulturno dobro pa su svi radovi izvedeni u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija, a Grad Samobor je, kao osnivač ustanove, radove financirao s 563 tisuće kuna.

Izložba u novouređenom prostoru Samoborskog muzeja ostaje otvorena do sredine veljače. Svi ste dobrodošli!

Foto: Ivan Tibor Grujić

Objavljeno: 18.01.2023.