Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

07.12.
2018.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić otvorio Poučnu stazu

Ispred Grgosove špilje, svima poznatog samoborskog turističkog lokaliteta, održana je promocija i predstavljanje novouređene i obnovljene Poučne staze Otruševec. Uz dio članova tadašnjeg Ekološkog društva Samobor – Željka Štahana, Mirka Dumića, Josipa Grgosa, Zdenka Novaka i Dianu Koller, koje je 5. lipnja 1990. godine, na Svjetski dan zaštite okoliša otvorilo ovu prvu poučnu stazu u Hrvatskoj, novom svečanom otvorenju nazočili su u petak, 7. prosinca, još i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik GV Grada Samobora Miran Šoić, v.d. ravnateljice Turističke zajednice Grada Samobora Marijana Obad Slamar te drugi gosti i uzvanici.

O osnutku prve poučne staze na Otruševcu govorio je Željko Štahan, a ovaj važan zajednički projekt i dodatnu turističku ponudu našega grada pojasnili su i pozdravili Marijana Obad Slamar, Miran Šoić i Hrvoje Frankić, koji je simbolički i prerezao vrpcu na ulazu staze.

Nova kružna staza duga je oko 2 km, a uz laganu šetnju, koja traje otprilike sat i pol i posve je prilagođena šetačima svih dobi te obiteljima s djecom, kroz 9 najvažnijih točaka, opisanih i na pratećim informativnim pločama, mogu se saznati sve važne informacije o ovom kraju i vrijednom geomorfološkom prirodnom lokalitetu kojim su okruženi.

Poučna staza Otruševec je od sada još jedna posebnost samoborskoga kraja, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske, jer u sklopu obilaska tu su i Grgosova špilja i stara vapnenica, očuvane i lijepo uređene za posjetitelje, koji se na kraju uvijek mogu okrijepiti nadaleko poznatim domaćim specijalitetima restorana Grgosova špilja.

za obnovu staze također su upućene nastavniku Milanu Libriću i ravnatelju OŠ Milana Langa u Bregani Igoru Matijašiću za dugogodišnju brigu i čuvanje staze te djelatnicima samoborskog Komunalca, koji uvijek pripomognu pri uređenju i održavanju.

Na promociji poučne staze, izradi letaka i knjižice s ilustracijama akademskog slikara Mihovila Dorotića, cijelo je vrijeme s Ekološkim društvom surađivala Turistička zajednica grada Samobora, koja je i obnovila stazu u dogovoru i suradnji s autorom Željkom Štahanom.