Grad Samobor

Građani

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

07.12.
2018.

Zamjenik župana Hrvoje Frankić otvorio Poučnu stazu

Ispred Grgosove špilje, svima poznatog samoborskog turističkog lokaliteta, održana je promocija i predstavljanje novouređene i obnovljene Poučne staze Otruševec. Uz dio članova tadašnjeg Ekološkog društva Samobor – Željka Štahana, Mirka Dumića, Josipa Grgosa, Zdenka Novaka i Dianu Koller, koje je 5. lipnja 1990. godine, na Svjetski dan zaštite okoliša otvorilo ovu prvu poučnu stazu u Hrvatskoj, novom svečanom otvorenju nazočili su u petak, 7. prosinca, još i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik GV Grada Samobora Miran Šoić, v.d. ravnateljice Turističke zajednice Grada Samobora Marijana Obad Slamar te drugi gosti i uzvanici.

O osnutku prve poučne staze na Otruševcu govorio je Željko Štahan, a ovaj važan zajednički projekt i dodatnu turističku ponudu našega grada pojasnili su i pozdravili Marijana Obad Slamar, Miran Šoić i Hrvoje Frankić, koji je simbolički i prerezao vrpcu na ulazu staze.

Nova kružna staza duga je oko 2 km, a uz laganu šetnju, koja traje otprilike sat i pol i posve je prilagođena šetačima svih dobi te obiteljima s djecom, kroz 9 najvažnijih točaka, opisanih i na pratećim informativnim pločama, mogu se saznati sve važne informacije o ovom kraju i vrijednom geomorfološkom prirodnom lokalitetu kojim su okruženi.

Poučna staza Otruševec je od sada još jedna posebnost samoborskoga kraja, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske, jer u sklopu obilaska tu su i Grgosova špilja i stara vapnenica, očuvane i lijepo uređene za posjetitelje, koji se na kraju uvijek mogu okrijepiti nadaleko poznatim domaćim specijalitetima restorana Grgosova špilja.

za obnovu staze također su upućene nastavniku Milanu Libriću i ravnatelju OŠ Milana Langa u Bregani Igoru Matijašiću za dugogodišnju brigu i čuvanje staze te djelatnicima samoborskog Komunalca, koji uvijek pripomognu pri uređenju i održavanju.

Na promociji poučne staze, izradi letaka i knjižice s ilustracijama akademskog slikara Mihovila Dorotića, cijelo je vrijeme s Ekološkim društvom surađivala Turistička zajednica grada Samobora, koja je i obnovila stazu u dogovoru i suradnji s autorom Željkom Štahanom.