Grad Samobor Grad Samobor Logo

Kultura

Pjesme o ljubavi, vjeri i zavičaju

09.02.
2020.

Jubilarna 10. Smotra klapa u Samoboru Tebe lepo ja pozdravlam

Velika dvorana samoborskog Hotela Lavica u subotu, 8. veljače, odzvanjala je zvucima Dalmacije, točnije klapske pisme, koja je svoje poklonike već odavno stekla i njeguje se i duboko u kontinentalnim krajevima Hrvatske.

Na jubilarnoj 10. Smotri klapa Tebe lepo ja pozdravlam nastupilo je 8 renomiranih klapa – ženska klapa Obilanca, mješovita klapa Slavić i muška klapa Stine iz Zagreba, Lađarice i Kolapjani iz Siska, Senjkinje, te muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. 

Brojnu publiku i svoje goste s galerije dvorane uvodno su, ovaj puta uz "potpourri" tradicionalnih samoborskih pjesama, pozdravili domaćini iz Klape Poj, nakon čega je prof. Mijo Stanić, umjetnički ravnatelj najvećeg i najpoznatijeg festivala klapa u Hrvatskoj, čestitao organizatorima i pozvao sve sudionike smotre da i ove godine dođu u Omiš na njihov festival. 
Klape su se predstavile s po dvije pjesme, a dominirali su narodni napjevi u obradama najpoznatijih majstora klapskog izričaja – Ljube Stipišića Delmate, Mojmira Čačije i Dinka Fia.

Svi zajedno na kraju su zapjevali čuvenu Jute san se zajubio te se ostali družiti uz žmul crnog vina, za ovu obljetnicu označenog i prigodnim etiketama.

Koncert je s uživanjem pratio i gradski pročelnik Juro Horvat, a program je vodila Iva Barun.