T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Potpore

Planirano 100 tisuća kuna više nego lani

Grad Samobor potiče zapošljavanje u privatnom sektoru

Planirano 100 tisuća kuna više nego lani

U ožujku ove godine broj registriranih nezaposlenih osoba u Samoboru, sukladno podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, je 780 što je manje nego u 2019. godini, prije korona krize. Bilježi se, nasuprot tome, kontinuirani porast broja stanovnika, a Samobor ih prema dostupnim podacima sad ima oko 42 tisuće.  

U skladu s tim, i ove je godine Grad Samobor povećao  sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru za čak 100 tisuća kuna, a javni poziv je u tijeku.

Prošle je godine, naime, u ovu svrhu bilo planirano uložiti 265 tisuća kuna, no slijedom povećanog interesa, dva puta je povećavan iznos te je na kraju iz Proračuna za 2020. godinu izdvojeno 315 tisuća kuna. Stoga je ove godine planirano 375 tisuća kuna, a hoće li to biti dovoljno ili će se sredstva povećavati, pokazat će interes poslodavaca.  

Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Osim zapošljavanja mladih, potiče se zapošljavanje u proizvodnom sektoru te su za isti potpore veće.

Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja razvoja u gospodarstvu, poput potpora (samo)zapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje kontinuirano podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tu su i druge mjere gospodarske politike, a treba istaknuti i kako je Samobor grad bez prireza.“, poruka je iz Grada Samobora.

Samobor je u prošloj godini proglašen najboljim gradom za gospodarstvo, a za nas je to dodatna obveza kako bismo ulaganjima i brigom o gospodarskom razvoju opravdali taj status.“, dodaje se.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Potpore iznose od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti, za gospodarske subjekte koji obavljaju uslužnu djelatnost te od 5.000,00 do 7.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti, za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe.

Svi uvjeti i kriteriji za dodjelu potpora utvrđeni su Pravilnikom o dodjeli potpora zapošljavanju u privatnom sektoru na području grada Samobora u 2021. godini, a Pravilnik, kao i svi detalji javnog poziva dostupni su na www.samobor.hr.

Objavljeno: 12.04.2021.