T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Popularizacija STEM područja u Samoboru

Osnovne škole Milana Langa i Bogumila Tonija dio međunarodnog projekta

Popularizacija STEM područja u Samoboru

Grad Samobor uključio se u međunarodni projekt ICSE Science Factory kojeg vodi International Centre for STEM Education (ICSE) iz Freiburga, a države partneri su Njemačka, Cipar, Portugal, Turska i Hrvatska. Koordinatori projekta u Hrvatskoj su Prirodoslovno-matematički fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Hrvatsko matematičko društvo. Uključenjem Samobora u ovaj projekt OŠ Milana Langa u Bregani i Osnovna škola Bogumila Tonija bit će dio regionalne mreže (škole, lokalne zajednice i tvrtke) te će popularizirati STEM područja i inovacije u području cjeloživotnog učenja, digitalizacije i održivog razvoja sa zajedničkim ciljem ostvarivanja otvorenog obrazovanja (open schooling). Na razini Hrvatske Uz Samobor, u projektu sudjeluju i ostali partneri iz Svete Nedelje, Čakovca, Dugog otoka i Zagreba. U Malom Tehnopolisu u Samoboru održan je uvodni sastanak koji je za cilj imao međusobno upoznavanje partnera sa samoborskog i svetonedeljskog područja. Na spomenutom sastanku voditelji projekta Matija Bašić i Željka Milin Šipuš s PMF-a predstavili su dolazeće projektne aktivnosti te su započeli konkretni razgovori o međusobnoj suradnji.

ICSE Science Factory je međunarodni projekt financiran u sklopu programa Obzor (Horizon). Projekt se bavi problemom nedostatka znanstvenika i građana upoznatih sa znanošću na području EU. Problem se nastoji riješiti formiranjem mnogostrukog partnerstva te kombinacijom različitih aktivnosti za poticanje znanstvenog obrazovanja građana i za povećanje interesa za znanstvene studije među mladima. ICSE Science Factory kreira partnerstvo između istraživača iz područja znanosti i obrazovanja, pružatelja neformalnog obrazovanja, škola, poduzeća i institucija lokalne zajednice.

Sudjelovanje u ICSE Science Factory projektu omogućava školama vrijedno i dugoročno umrežavanje s drugim školama, institucijama za visoko obrazovanje, istraživačima, inovatorima, poduzetnicima te lokalnom zajednicom, a u svrhu stvaranja prilika za učenje znanosti u konkretnom i interdisciplinarnom kontekstu, u suradnji sa stručnjacima iz STEM područja. Stavljanjem učenika u središte procesa rješavanja problema, omogućuje im se prakticiranje aktivnog građanstva, kao važnog aspekta obrazovanja.

U sklopu projekta će se provoditi razne aktivnosti s ciljem popularizacije STEM područja te upoznavanja članova zajednice sa znanosti. U sklopu aktivnosti otvorenog školovanja, učenici biraju za njih relevantne probleme iz područja zdravlja, digitalizacije i održivosti, koje rješavaju uz pomoć stručnjaka iz STEM područja. Dobivene rezultate učenici će predstaviti lokalnoj zajednici i time realno doprinositi potrebama društva. Svi članovi zajednice pozvani su uključiti se u znanstvene radionice i javne znanstvene sajmove, u sklopu kojih će imati priliku surađivati sa znanstvenicima, inovatorima i poduzetnicima, rješavati konkretne probleme uz pomoć znanosti ili se upoznati sa različitim mogućnostima za karijere u STEM području.

Objavljeno: 10.11.2023.