T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Povećati kapacitete osnovnih škola

17. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Gradskim vijećnicima trebalo je nešto više od 4 sata da odrade 36 točaka dnevnog reda 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je održana u četvrtak, 28. ožujka u gradskoj vijećnici. Veće od uobičajenog bilo je i zanimanje medija, koji su došli čuti kako će proći zahtjev oporbenih HDZ-ovih vijećnika i vijećnice s nezavisne liste Most-a Irene Franceković za ostavkom zamjenika gradonačelnika Željka Stanca, što je kratko odrađeno, obrazloženo i odbijeno već u sklopu Aktualnog sata, jer to i nije bila jedna od točaka dnevnog reda.

Vrlo brzo i jednoglasno vijećnici su potvrdili prijedloge odluka o izmjenama Statuta, Poslovnika, gradskog programa djelovanja za mlade, koje su prezentirale Romina Galović i Vlatka Šalamun, zatim prijedloge odluka o uvjetima i davanju u zakup i kupoprodaju poslovnog prostora te izradi IV. ciljanih izmjena i dopuna Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora.

Vijećnike oporbe su zanimale promjene u GUP-u te zakup i kupoprodaja gradskih prostora, na što je pročelnik Marinko Džepina pojasnio da se radi o usklađivanju s novim zakonom, koji predviđa da Grad bez natječaja može dati u zakup gradski prostor samo mjesnim odborima, gradskim četvrtima i za potrebe nacionalnih manjina, dok se svi ostali moraju natjecati, a što se tiče GUP-a radi se o prenamjenama 5 zona na području Grada, jer za njih postoji interes investitora pa će se iste uskladiti za te potrebe.

S tim u vezi postavljeno je i pitanje izgradnje potrebne nove škole, na što je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković odgovorila kako se, uz predviđeni prostor za proširenje kapaciteta OŠ Bogumila Tonija na prostoru bivše vojarne, traži još jedna lokacija za školu, a čekaju se upute i izmjene Zakona o školstvu, koje će uskoro donijeti Ministarstvo obrazovanja.

Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018., u koje će ubuduće biti integrirana i izvješća o radu upravnih odjela, nije prošlo bez rasprave, a usvojeno je većinom glasova.

Uslijedila su izvješća resornih pročelnika o radu njihovih upravnih odjela i realizaciji programa javnih potreba u 2018. godini.

U nastavku sjednice izabrano je i 9 članova (od 12 kandidatura) novog sastava Savjeta mladih.

Većinom glasova vijećnici su, nakon rasprave, usvojili Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Ustanovi za upravljenje sportskim objektima Sportski objekti Samobor za sklapanje Ugovora o podzakupu poslovnog prostora između Ustanove SOS i Tenis kluba STARS na 20 godina, u čije bi uređenje, a radi se teniskom, rukometnom i košarkaškom igralištu pri OŠ Bogumila Tonija, podzakupnik uložio više od 1,5 milijuna kuna, što je maksimalni iznos dvadesetogodišnjeg tržišnog zakupa. Sve je detaljnije pojasnio ravnatelj Ustanove SOS Vladimir Čerkez, koji je naglasio da se ugovor dugo i pažljivo sastavljao, a podzakupom i uređenjem ovog prostora, za što je i škola dala suglasnost, podići će se standard učenika, škola neće biti zakinuta i sve, nakon isteka zakupa, ostaje u vlasništvu škole.

Do kraja sjednice izglasani su prijedlozi statuta za dječje vrtiće Izvor i Grigor Vitez, jednoglasno je prihvaćen Izvještaj o korištenju zalihe Proračuna Grada Samobora za veljaču (nisu korištene), a dana je i suglasnost gradonačelniku za potpis ugovora o javnoj nabavi radova za rekonstrukciju Ulice kralja Krešimira IV., jer za iznos prihvaćene ponude izvođača Davor inženjering d.o.o. (997.616,25 kn s PDV-om), gradonačelnik mora tražiti suglasnost Gradskog vijeća.

Objavljeno: 29.03.2019.