T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Poznati dobitnici javnih priznanja!

Gradsko vijeće potvrdilo dobitnike javnih priznanja Grada Samobora

Poznati dobitnici javnih priznanja!

Gradsko vijeće Grada Samobora na sjednici, održanoj u srijedu 28. rujna, u Centru za mlade Bunker, potvrdilo je dobitnike ovogodišnjih javnih priznanja Grada Samobora koja će istaknutim građanima biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, 15. listopada.

Nagrada za životno djelo pripast će fra Vatroslavu Frkinu koji je poznat po svom neumornom radu za crkveno i opće dobro, a ove godine proslavio je zlatni jubilej - 50 godina svećenstva te profesorici klarineta u Glazbenoj školi Ferdo Livadić i dugogodišnjoj voditeljici zbora Smješak, Vesni Radinčić.

Nagrade Grada Samobora dodijeljene će biti Amaterskom kazalištu POU Samobor – PAX, Stanku Garašiću, Miljenku Komesu, Damiru Žitkoviću i restoranu Vilinske jame.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju Poračuna Grada Samobora za ovu godinu. U obrazloženju pročelnik za financije Željko Radovanić rekao je kako je Grad financijski stabilan, prihodi su ostvareni u okviru planiranog te da se pazi na rashode. „Višak rashoda prenesen iz prethodnih godina povećan je za 25 milijuna kuna pa ukupno iznosi oko 56 milijuna kuna, a što u ovim neizvjesnim vremenima, omogućuje da Grad funkcionira bez poteškoća“ – rekao je pročelnik Radovanić te naglasio kako će sva sredstva koja neće biti potrošena u ovoj godini biti usmjerena na realizaciju važnih projekata u narednom periodu, a to je gradnja vrtića i škole.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili  da se izmijeni Odluka o ustrojavanju službeničkog suda u Gradu Samoboru, jer je bilo potrebno imenovati nove članove Službeničkog suda.

Većina vijećnika podržala je da se izmijeni Odluka o nerazvrstanim cestama grada Samobora kako bi se uskladila s člankom 34. Pravilnika o održavanju cesta kojim je propisano da se u zimskom razdoblju, koje u pravilu traje od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine, ceste održavaju u skladu s izvedbenim programom zimske službe.

Pred vijećnicima se našlo i izviješće o radu gradonačelnice za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, a prihvaćeno je većinom glasova vijećnika, kao i zaključak da se da suglasnost zamjeniku gradonačelnice Petru Buriću da sklopi ugovor o kupoprodaji gradskog zemljišta s trgovačkim društvom RC Samobor Logistics.

Gradski vijećnici prihvatili su i odluku o imenovanju Savjeta za zaštitu potrošača Grada Samobora. U Savjet su imenovani: Sanja Horvat Iveković, Petar Burić, Katica Tandarić, Miran Šoić i Diana Koller.

AKTUALNI SAT

Na upit vijećnice Đurđice Jančikić hoće li biti obnovljena fasada Župne crkve svete Anastazije, koju turisti prvo uoče kad dođu u Samobor, odgovorila je gradonačelnica Petra Škrobot rekavši da župnik ima pripremljen projekt obnove fasade te da će Grad pomoći onoliko koliko bude mogao.

Vijećnika Ivana Horvata zanimalo je hoće li na vrijeme za rad biti spremna Zimska služba. Gradonačelnica Petra Škrobot odgovorila je kako je raspisan natječaj za kooperante te da će otvaranje ponuda biti 3. listopada i tada će se vidjeti tko će uz djelatnike Komunalca obavljati poslove čišćenja snijega te da ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je dobiva li Davor Nađi, kao savjetnik gradonačelnice, naknadu za svoj rad te je prozvala aktualnu vlast da zapošljava ljude iz Zagreba, a ne Samobora, aludirajući na direktora Komunalca.

Gradonačelnica Škrobot odgovorila je vijećnici Franceković, a kasnije i vijećniku Matiji Hržiću koji je postavio isto pitanje, da Davor Nađi kao njezin savjetnik ne dobiva nikakvu naknadu, što je očito članovima nekih drugih stranaka neobično.

Što se tiče zapošljavanja, gradonačelnica je naglasila da je jedini kriterij kompetentnost, a ne politička iskaznica ili mjesto stanovanja. „ Komunalac je devastiran i pozitivno je da je jedna kompetentna osoba poput direktora Komunalca bila spremna uhvatiti se u koštac s problemima kakvi su zatečeni u Komunalcu i ne vidim razlog zašto on taj posao ne bi radio samo zato što je iz Zagreba“ – rekla je gradonačelnica Škrobot.

Gradonačelnica je odgovorila i na vijećnička pitanja o početku radova na „betonki“, gradnji sportske dvorane u Bregani, radovima u Kolodvorskom naselju, uređenju parka u Južnom naselju te o tome kako se porast cijena energenata odražava na funkcioniranje gradskih ustanova, vrtića i škola.

Kako je gradonačelnica pojasnila, prema obećanju iz Hrvatskih cesta radovi na uređenju „betonske ceste“ trebali bi početi 5. listopada, sportska dvorana u Bregani gradit će se ako ne sredstvima EU, jer očekivani natječaj još nije raspisan, vlastitim sredstvima, a isto je i sa školom na području nekadašnje vojarne, radovi na izmjeni vodovodnih cijevi u Kolodvorskom naselju trebali bi biti završeni kroz mjesec dana.

Što se tiče uređenja parka u Južnom naselju idejni projekt je gotov, glavni projekt je pred završetkom i javnosti će uskoro biti prezentirano kako će park izgledati, a pripremni radovi trebali bi početi sredinom listopada.

U Gradu prate situaciju vezanu za energente i reagirat će bude li potrebno, no Vlada je donijela određene mjere što bi gradovima i općinama trebalo olakšati podmirivanje troškova energenata.

 

Objavljeno: 29.09.2022.