T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Prati se spremnost i operativnost

Stožer civilne zaštite Grada Samobora održao 6. sjednicu

Prati se spremnost i operativnost

Stožer civilne zaštite Grada Samobora održao je danas 6. sjednicu na kojoj su jednoglasno usvojeni Plan rada Stožera civilne zaštite Grada Samobora u 2023. godini, Plan operativne provedbe programa aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini na području grada Samobora i Plan aktivnog uključenja subjekata Zaštite od požara na području grada Samobora za 2023. godinu.

Usvojen je i financijski plan za provođenje zadaća tijekom požarne sezone 2023. godine, utvrđene su liste lokaliteta i prostora odnosno zapovjednih mjesta prilikom intervencija kod zapovijedanja i koordinacije kod velikih požara prostora, ažuriran je Plan motrenja, čuvanja i ophodnje te mjere zabrane nekontroliranog i neovlaštenog pristupa i boravka na ugroženim prostorima za razdoblje visokog indeksa opasnosti od nastanka požara.

Riječi je bilo i o aktivnostima i spremnosti djelovanja u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Konstantno se ažuriraju podaci operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Samobora. Sukladno Analizi i Planovima sustava civilne zaštite Grada Samobora prati se spremnost i operativnost. Jednom mjesečno se održavaju koordinacije operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Samobora na kojima se i razmatra stanje zaštite od požara na području grada Samobora, kao i mjerama i postupcima u zaštiti i spašavanju turista ili osoba u slučaju nesreća i katastrofa. Provjereni su objekti za zbrinjavanje većeg broja evakuiranih osoba ili turista, postupci kod zastoja  ili prekida prometa. U slučaju potrebe evakuacije razmotreni su standardno operativni postupci postupanja. Izvršena je koordinacija s Policijskom policijom Samobor, JVP Grada Samobora i Vatrogasnom zajednicom Grada Samobora vezano operativni plan postupanja tijekom turističke sezone.

Prije same sjednice, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Samobora i zamjenika gradonačelnika, Petra Burića s redovitom aktivnostima i postupanjima u proteklom razdoblju upoznali su predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Načelnik PP Samobor, Željko Stopić izvijestio je kako su ulaskom Hrvatske u Schengen pojačane migracije na samoborskom području. 

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora, Mladen Žitković izvijestio je kako vatrogasci bilježe velik broj intervencija, u posljednje vrijeme ukupno 96, od kojih je čak 27 požara. Vatrogasna zajednica Grada Samobora provela je i programe osposobljavanja za vatrogasca, a od ostalih aktivnosti najavljeno je sudjelovanje samoborskih vatrogasaca i DVD-ova u osiguravanju održavanja automobilističkog spektakla ovogodišnjeg WRC-a.

Uz zapovjednika Mladen Žitkovića, sjednici je nazočio i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora, Željko Košćica.

Voditeljica ispostave Doma zdravlja u Samoboru, Irena Dany Holetić istaknula je kako u posljednje vrijeme nema zabilježenih slučajeva koronavirusa te da nema interesa za testiranje, najavila je kako se radi na zapošljavanju endokrinologa, kirurga i urologa na puno radno vrijeme u Domu zdravlja u Samoboru te je najavila obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Samoboru 7. travnja.

Irma Vrhovski iz HGSS-a Samobor istaknula je kako nije bilo posebnih postupanja u proteklom razdoblju. Članovi HGSS-a osiguravali su utrku te je provedeno osposobljavanje članova za spašavanje u zimskim uvjetima.

Direktor samoborskog Komunalca, Renato Raguž potvrdio je kako Komunalac provodi sve redovite aktivnosti.

Ravnateljica Crvenog križa Samobor, Anica Francetić Kufrin istaknula kako je Crveni križ Samobor tijekom proteklih mjesec dana organizirao tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi i natjecanje mladih iz prve pomoći te su održali edukacije iz prve pomoći, a sedam članova prolazi osposobljavanje za spasioca na otvorenim vodama.

Stožer civilne zaštite Grada Samobora i dalje nastavlja aktivno pratiti stanje cjelokupnog sustava civilne zaštite Grada Samobora te će predlagati rješenja za poboljšanje istog.

Objavljeno: 28.03.2023.