T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

PŠ Rakov Potok konačno pripala Samoboru

Područna škola Rakov Potok izdvojena je iz sastava Osnovne škole Sveta Nedelja i pripojena sastavu Osnovne škole Mihaela Šiloboda

PŠ Rakov Potok konačno pripala Samoboru

REBALANS PRORAČUNA

Samoborsko Gradsko vijeće na jučerašnjoj je 11. sjednici ovom sazivu, održanoj u samoborskoj Gradskoj vijećnici, prihvatilo druge izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Rebalansom je proračun uvećan za nešto više od 41 milijun kuna pa sada iznosi 386 milijuna kuna.

Glavni razlog povećanja je preneseni višak u iznosu od 29 milijuna kuna iz prošle godine, zatim osiguravanje sredstava vlastitog učešća i planiranja pomoći za projekte koje Grad Samobor prijavljuje na natječaje za ostvarivanje sredstava iz EU fondova ( izvanredno održavanje prometnice Falaščak – Galgovo sa sanacijom klizišta, rekonstrukcija mosta preko potoka Gradna koji spaja Mlinsku s Milakovićevom ulicom, izrada projekte dokumentacije i provedba mjera za zaštitu zgrade gradske uprave, ulaganje u Planinarski dom na Velikom Dolu).

Rebalansom proračuna osigurana su i sredstva za rekonstrukciju objekta u Langovoj ulici za potrebe školstva te za kupnju objekta u Langovoj ulici 31, zatim za izvanredno održavanje prometnica sukladno zahtjevima mjesne samouprave, za uređenje dječjih igrališta, za potrebe proširenja groblja u Otruševcu i nabavu uređaja za mjerenje pojedinačne količine odloženog miješanog komunalnog otpada u zajedničkim spremnicima.

Rebalansom proračuna osigurana su sredstva koja su potrebna zbog povećanja rashoda za zaposlene kod proračunskih korisnika koji se financiraju iz državnog proračuna za druge potrebe uslijed povećanja režijskih i drugih troškova.

Kako bi se povećao broj specijalističkih ordinacija u Domu zdravlja u Samoboru izmjenama i dopunama proračuna osigurana su i sredstva za rad pulmologa te za održavanje trudničkih tečajeva u Samoboru, jer po novome trudnice iz Samobora morale bi na te tečajeve ići u Zagreb.

Grad je rebalansom proračuna povećao i sredstva za pomoćnike u nastavi, koji će za svoj rad po satu umjesto 31 kune biti plaćeni 40 kuna.

Kako je naglasio pročelnik za finacije Željko Radovanić najizdašniji proračunski prihod od poreza na dohodak veći je, u odnosu na isto razdoblje lani, za 18 milijuna kuna, a što se tiče rashodovne strane proračuna najveći iznos u visini od 21 milijun kuna namijenjen je komunalnom odjelu, zatim preko 10 milijuna kuna Odjelu za gospodarstvo i razvoj te EU fondove te oko 7 milijuna kuna za potrebe u Odjelu za društvene djelatnosti.

Niti jedan od 8 pristiglih amandmana na rebalans proračuna nije prihvaćen. Tri su amandmana odbačena jer nisu u skladu s propisima, a ostali nisu dobili potporu potrebne većinu u Gradskom vijeću.

Najviše rasprave se povelo oko odbijanja amandmana nezavisne vijećnice Nike Fleiss kojim se traži povećanje sredstava za sport.

Gradonačelnica Petra Škrobot pojasnila je kako se na sastanku s predstavnicima Izvršnog odbora Samoborskog športskog saveza razgovaralo o potrebama sportaša i njihovih klubova te im je tada rečeno da povećanje troškova specificiraju i obrazlože. - To su učinili jedino u Rukometnom klubu Rudar – naglasila je gradonačelnica te rekla kako će za samoborski sport više sredstava biti osigurano rebalansom koji je planiran u rujnu, no do tada očekuje da svi jasno specificiraju svoje potrebe.

PŠ RAKOV POTOK PRIPALA GRADU SAMOBORU

Jedna od važnijih točaka dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća bila je odluka o preuzimanju i pripajanju Područne škole Rakov Potok iz sastava Osnovne škole Sveta Nedelja u sastav Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Odluku su jednoglasno prihvatili samoborski gradski vijećnici, a prije toga odluku je podržala i Županijska Skupština.

Vijećnici Darko Lisec (SDP) i Sanja Horvat Iveković (SDP)  istaknuli su zadovoljstvo što je Područna škola Rakov Potok konačno pod ingerencijom Grada Samobora.

Darko Lisec pohvalio je rad Odjela za društvene djelatnosti te kazao kako se nada da će biti riješeno i pitanje prometne sigurnosti u blizini škole te osigurani dodatni sadržaji za školarce.

Vijećnica Sanja Horvat Iveković kazala je kako se ova problematika rješavala dugi niz godina te je zahvalila svima koji su u tom procesu sudjelovali.

Privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Silvio Ivan Žugaj također je izrazio zadovoljstvo što je konačno nakon toliko godina škola u Rakovom Potoku pod ingerencijom Grada. Naglasio je kako se ovaj problem rješavao godinama te naglasio kako je uz Odjel za društvene djelatnosti ključnu ulogu odigrala gradonačelnica Petra Škrobot i to kroz suradnju sa Zagrebačkom županijom otvorivši mnoga „vrata“ koja su prijašnjih godina bila zatvorena.

Silvio Ivan Žugaj naglasio je kako je rebalansom proračuna osigurano 100 tisuća kuna za uređenje igrališta kod škole, a po pitanju prometne sigurnosti u aktualnom satu govorio je pročelnik Zvonko Župančić rekavši kako je nogostup u Školskoj ulici napravljen te da će biti postavljen i uspornik prometa kod škole te poduzete druge radnje kako bi školarci bili sigurni na putu do škole.

Gradonačelnica Petra Škrobot zahvalila je svima koji su sudjelovali u procesu vraćanja PŠ Rakovo Potok Gradu Samoboru. Naglasila je i kako su to pitanje u Zagrebačkoj županiji aktualizirali županijski vijećnici SDP-a i Fokusa. Zahvalila je i Zagrebačkoj županiji na suradnji kazavši kako će ta dobra suradnja sigurno doprinijeti da se riješe i drugi problemi.

Gradsko vijeće prihvatilo je i sve ostale odluke i prijedloge koji su bili na dnevnom redu sjednice, a tijekom aktualnog sata aktualizirana su pitanja javnog prijevoza, prometne sigurnost djece koja idu u školu u Rakov Potok, rasvjeta prema Sokolović bregu i druga pitanja.

Objavljeno: 16.06.2022.