T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Samobor najbrži u rješavanju eDozvola

Uz manje administrativnih prepreka do više investicija

Samobor najbrži u rješavanju eDozvola

Prosječno 11,69 dana trebat će vam da u Samoboru riješite predmet kroz sustav eDozvola što je najkraće vrijeme u Hrvatskoj, sukladno podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Sam sustav eDozvola omogućava brže i efikasnije izdavanje dozvola. K tome, olakšana nam je komunikacija s drugim javnopravnim tijelima, što skraćuje vremenski period za izdavanje dozvola i utvrđivanja posebnih uvjeta i uvjeta priključenja. Tako smo došli do toga da Grad Samobor sve potrebne dozvole izdaje u krajnjem roku od mjesec dana, a najčešće se sve odradi i puno ranije. Suglasnost susjeda i njihovo odricanje na uvid u uredu i odricanje prava na žalbu za neku gradnju sada se mogu riješiti jednim obrascem, što dodatno skraćuje postupak. Zbog pandemije COVID-a pogotovo je važno da sustav u postupku izdavanja dozvola strankama omogućava uvid u spis online putem šifre koju im naš Odjel izdaje ili sve možemo obaviti putem e-maila.“, ističe pročelnik Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju Davor Bošković.

Samoborski Upravni odjel za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju informira investitore o uvjetima gradnje na određenoj lokaciji te stoji na raspolaganju projektantima kako bi ih uputio koje posebne uvjete trebaju ishoditi prije podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu odnosno definirati koje lokacijske uvjete moraju zadovoljiti prilikom projektiranja.

Brži i efikasniji postupak izdavanja dozvole zasigurno privlači nove investitore, no nisu zanemarive ni olakšice koje Grad daje pa će tako investitori koji grade proizvodne građevine plaćati komunalni doprinos u iznosu od samo 1kn/m3 volumena zgrade. Svakom investitoru omogućena je i obročna otplata, a oni koji će iznos platiti jednokratno dobit će popust u iznosu od 10 %.

Uvijek postoji mogućnost dodatnog ubrzanja svih ovih postupaka oko dobivanja dozvola, u odnosu na način kako se sada provode. Tako recimo investitor ili njegov projektant mogu prije izdavanja građevinske dozvole zatražiti potvrdu glavnog projekta od strane javnopravnih tijela i dostaviti izjave susjeda koje smo ranije spomenuli, nakon čega mi možemo izdati građevinsku dozvolu doslovce u jednom danu.“, dodaje Bošković.

Objavljeno: 13.04.2021.