T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Samoborci su se zaželjeli pravih knjiga

I samoborska Gradska knjižnica radi u posebnim uvjetima

Unatoč pandemiji koronavirusa i propisanim restriktivnim mjerama, koje su naložile zatvaranje kulturnih i odgojno-obrazovnih ustanova i institucija, nije prestao i njihov rad. Korisnici su se morali prilagoditi novim uvjetima, a djelatnici i ravnatelji su smišljali načine i koristili sve mogućnosti da barem uobičajene usluge građanima budu i dalje dostupne.

Samoborska Gradska knjižnica uvela je tako e-knjigu s 50 naslova, telefonske i upute e-mailom vezano uz stručnu literaturu, skeniranje na zahtjev i slanje istih podataka elektronskim putem, a dok su vrata za korisnike bila zatvorena radili su se i ostali redovni poslovi: slaganje fonda, dezinficiranje knjiga, pročišćavanje fonda za depo i otpis, slaganje depoa, obrada knjiga, časopisa i ostale građe, telefonsko produživanje i odgovaranje na upite...

Nakon otvaranja za korisnike (27. travnja) rad knjižnice odvija se prema uputama Stožera civilne zaštite pa su u predprostoru postavljeni stolovi sa zaštitnom pregradom, a vraćene knjige stoje u karanteni 72 sata, bez mogućnosti posudbe, uz sve ostale mjere.

A da su se Samoborci itekako zaželjeli pravih knjiga, pokazuju i brojčani podaci. U samo tjedan dana posuđeno je na Odjelu za odrasle 4215 jedinica građe, od toga 628 znanost, 2394 beletristika, a na Dječjem odjelu 348 knjiga s područja znanosti i 845 knjiga dječje literature - ukupno 1193 jedinice građe, uz gužve na ulazu i sveukupno 936 posjeta knjižnici. Veliko zanimanje je još uvijek i za e-knjige, za koje je u 5 dana bilo 16 posudbi.

Iz knjižnice poručuju da su sve knjige kojima je datum povratka bio 16. ožujka produžene do 15. svibnja, a za dodatno produživanje potrebno je nazvati ili poslati mail na infogks@samobor.hr. Za tražene knjige popis možete poslati na navedeni mail ili nazvati na brojeve telefona 3361-833 (odrasli) ili 3364-260 (dječji odjel) pa će ih djelatnici za vas pripremiti.

Objavljeno: 10.05.2020.