T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Samoborske jaslice u Vatikanu

Jaslice je izradila Lidija Momić

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća, 8. prosinca bit će održana inauguracija međunarodne izložbe u sklopu priprave za Jubilej 2025. godine, 100 Jaslica u Vatikanu. Izložba je kulturna inicijativa Diskasterija za evangelizaciju i pripravu Svete godine 2025. Brojni izlagači predočili su scenu Rođenja Kristova, a radovi su mnogih entuzijasta koji su izradili jaslice različitim tehnikama i materijalima. Izložba je postavljena pod lijevim krakom Berninijeve kolonade, na Trgu sv. Petra a ove godine cilj je izložbe proslaviti sjećanje na 800. obljetnicu Jaslica u Grecciju, prvog prikaza Rođenja Isusova, koje je sveti Franjo napravio u tom gradu, udaljenom nekoliko kilometara od Rietija na Božić 1223. godine.
Na izložbi će biti izloženo više od 120 jaslica iz 22 zemlje svijeta: Italija, Hrvatska, Španjolska, San Marino, Ukrajina, Irska, Slovenija, Mađarska, Poljska, Estonija, Njemačka, Slovačka, Češka, Austrija, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kolumbija, Tajvan, Venezuela, Filipini, Gvatemala i Paragvaj izložile su svoje jaslice.

Posjetitelji će se moći diviti originalnim djelima svih vrsta: izložit će se potpuno mehanizirane jaslice, jedne isklesana u obličju tipičnog drvenog aparata za kavu, druge ušivene u tkaninu, kao i primjerci iz poznatih zbirki kao što su jaslice torinske katedrale, jaslice Muzeja obitelji Ulm, iz Poljske i jaslice RAI Vatikan. Svojim radovima sudjelovat će i razne organizacije i udruge, uključujući Nacionalnu udrugu prijatelja jaslica iz Italije. Bit će izložene i dvije jaslice koje su napravljene u zatvoru. Mnoge škole pridružile su se inicijativi, uključujući i jednu iz Estonije.

Među izloženim jaslicama biti će i šest kompozicija jaslica iz Hrvatske. Sa svojim jaslicama sudjeluje Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica te Etnografski muzej u Zagrebu.

Samoborske jaslice izradila je Lidija Momić tajnica Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus gdje djeluje skupina jasličara od 2015. godine koju predvodi Vlasta Hržić. „ Samoborske“ jaslice sadrže dvadesetak likova u kojima su pastiri obučeni u samoborske narodne nošnje drevne župe sv. Anastazije. Likovi od tridesetak centimetara su izrađeni ručno a autorici su prilikom izrade bili važni detalji narodnih nošnji te je u detalje vjerno izradila minijature svih važnijih tipova samoborske narodne nošnje.

U Rim je jaslice odvezao Ante Blažević član Društva, a tehničku podršku pružio je i Radovan Librić tajnik udruge Ekosspiritus. Lidija, Ante i Radovan postavili su samoborske jaslice u ponedjeljak 4. prosinca obukavši svoje svečane narodne nošnje i tako dodatno predstavili naš grad Samobor i Hrvatsku.

Uz navedene likove jaslice ukrašava „girlanda“ od prirodnog materijala, zimzelenog bilja ubranog u Samoborskom gorju na Cerini, zaselku župe Noršić Sela. Mahovina je donesena iz Velebita a u "girlandu" utkana je pšenica iz Podravine, dar obitelji Roberta Ščuka. Čitav projekt postavljanja samoborskih jaslica financijski su potpomogli gradonačelnica Petra Škrobot i Grad Samobor.

Izložba će biti otvorena do nedjelje, 7. siječnja 2024. godine, svaki dan od 10.00 do 19.30

Objavljeno: 08.12.2023.