T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Samoborski HGSS dao velik doprinos

Samoborski HGSS-ovci Roman Leopold i Luka Šikić dio tima speleospašavatelja

Hrvatski državni modul za speleospašavanje kojeg čine 22 iskusna spašavatelja HGSS-a u srijedu, 6. rujna, u ranim jutarnjim satima krenuo je u međunarodnu akciju speleospašavanja u Tursku.

Na poziv turskih vlasti i speleospašavatelja u koordinaciji preko Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, naš tim odgovorio je s ciljem pružanja pomoći u spašavanju unesrećenog stranog speleologa iz jame Morca u južnoj Turskoj, gorje Taurus, na dubini od 1.000 metara.

Unesrećeni strani speleolog je iskusni član speleološke i spašavateljske zajednice, kojem je za vrijeme međunarodne speleološke ekspedicije pozlilo. S obzirom na kompleksnost, morfologiju i dubinu jame, ova akcija speleospašavanja bila je iznimno zahtjevna.

Spašavatelji HGSS-a, među kojima su i dva Samoborca, Roman Leopold i Luka Šikić, stigli su u Tursku u večernjim satima i pridružili se tamošnjim timovima kako bi zajedno uložili sve napore u spašavanju speleologa.

Nakon pet dana, unesrećeni Mark Dickey izvučen je na površinu.

Preko 50 sati aktivnog rada i preko 1000 metara dubine je sada iza naših speleospašavatelja koji su napokon mogli sretna lica odahnuti jer je unesrećena osoba predana u sigurne ruke medicinskih djelatnika.

Objavljeno: 13.09.2023.