T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Usvojen 4. rebalans proračuna

Proračun je rebalansom uvećan za preko 15 milijuna kuna

Usvojen 4. rebalans proračuna

Na 16. sjednici Gradskog vijeća u aktualnom sazivu, u petak 28. listopada većinom glasova gradskih vijećnika usvojen je četvrti po redu rebalans gradskog proračuna i projekcija za 2023. i 2024. godinu. Rebalansom je proračun povećan za oko 4% tj. nešto više od 15 milijuna kuna i sada iznosi nešto više od 404 milijuna kuna. Većinom glasova usvojene su i sve točke dnevnog reda koje su se odnosile na izmjene u programima javnih potreba u sportu, socijali, komunalnom i drugim područjima.

Razloga za povećanje proračuna je više, a glavni je što je Grad dobio iznos od 7, 8 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije za izradu projektne dokumentaciju i provedbu mjera zaštite Vile Allnoch. Uz navedeni iznos sredstva Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj i EU fondove povećana su za milijun kuna za turističke manifestacije, a za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata u vlasništvu Grada  za 735 000 kuna.

Četvrtim izmjenama i dopunama proračuna osigurana su i dodatna sredstva Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i to iznos od 600 000 kuna za kapitalnu donaciju Crvenom križu Samobor za kupnju kombi vozila koji će biti prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom, 250 000 kuna za isplatu božićnica nezaposlenima i 800 000 kuna za sport, jer mnogi klubovi su prešli u viši rang natjecanja čime su im se povećali troškovi rada, a tu su i troškovi režija koji su porasli usljed rasta cijena energenata.

Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti rashodi se povećavaju za 3,3 milijuna kuna i to 1,3 milijuna kuna za programe Vodoopskrbe, odvodnje, zaštite voda i zaštitu od voda, zatim 200 000 kuna za izgradnju vodovoda u naselju Dubrava samoborska, 1,1 milijun kuna za sanaciju kanalizacijske mreže na području grada Samobora, a 250 000 kuna dobivene pomoći Zagrebačke županije namijenjeno je za izgradnju javne mješovite kanalizacije u Ulici Ivana Hoića.

Sredstva namijenjena za ulaganje u prometnice povećana su za 2 milijuna kuna i to za izvanredno održavanje nerazvrstavanih cesta u Tisovcu Žumberačkom, Ulicu Ivana Barača, Ulicu Krč, Baltin jarek, Ulicu Kneza Borne i Javorek u Grdanjcima. Za održavanje slivnika osigurana su sredstva u iznosu od 500 000 kuna, a osigurano je i 100 000 kuna za ugradnju kamera za video nadzor u svrhu nadzora nepropisnog odlaganja otpada. 

Pročelnik za financije Željko Radovanić najavio je da će se uskoro ići i u pete izmjene i dopune proračuna kojim će ponovno proračun biti uvećan, a što je rezultat uspješnog apliciranja na EU natječaje i dobivanja oko 20 milijuna kuna za realizaciju značajnih projekata gradnje vrtića,  uređenja prometnice Falašćak – Galgovo sa sanacijom klizišta i  izgradnjom pješačke staze te rekonstrukciju mosta preko Gradne u ulicama Milakovićeva – Mlinska.

Gradski vijećnici su većinom glasova usvojili i izmjene i dopune Odluke o izvršavanju ovogodišnjeg proračuna, a u koje je bilo nužno ići zbog povećanja cijena energenata i stanja na tržištu.

Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili sve ostale točke dnevnog reda. Od izmjena i dopuna Etičkog kodeksa ponašanja nositelja političkih dužnosti Grada Samobora, odluka o osnivanju prava služnosti u korist trgovačkih društava Vodoopskrbe i odvodnje, Energometana, preko izmjena Statuta DV Izvor, DV Grigor Vitez i OŠ Mihaela Šiloboda do davanja prethodne suglasnosti na Prijedlog statuta JVP Grada Samobora i izvještaja o korištenju proračunske zalihe.

Tijekom aktualnog sata aktualizirano je nekoliko tema od buduće namjene igrališta u Langovoj ulici, preko uvođenja kružne autobusne linije i prometne sigurnosti u Mirnovečkoj ulici do raspolaganja državnom imovinom na području Samobora.

Vezano za igralište u Langovoj ulici gradonačelnica Petra Škrobot pojasnila je kako je želja Zajednice tehničke kulture da se na tom prostoru izgradi Centar tehničke kulture, a želja građana da igralište služi u sportske svrhe. Gradonačelnica je naglasila kako su već obavljeni razgovori s predstavnicima Zajednice tehničke kulture, Zagrebačke županije ali i građanima Gradske četvrti u kojoj se nalazi igralište te da će se probati naći najbolje moguće rješenje.

Što s tiče kružne autobusne linije koja će povezati centar grada s područjem nekadašnje vojarne kao i drugim područjima gradonačelnica Škrobot je rekla kako će uvođenje te kružne linije biti obuhvaćeno i ostalim izmjenama u javnom gradskom prijevozu na čemu se intenzivno radi.

Zbog povećanja prometne sigurnosti u Mirnovečkoj ulici kod pekare u planu je izrada projekta koji će ponuditi najbolje rješenje, najavio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić, a što se tiče raspolaganja državnom imovinom i rješavanja imovinsko pravnih pitanja na tome se radi, no kako na sjednici nije bilo resornih pročelnika na to će pitanje kao i još neka druga vijećnička pitanja detaljno biti odgovoreno pisanim putem.

Objavljeno: 28.10.2022.