T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Žumberački uskoci u Samoboru

Nakon žumberačke i zagrebačke, sinoć je održana i samoborska svečana premijera dokumentarno – igranog filma Žumberački uskoci

Nakon žumberačke i zagrebačke, sinoć je održana i samoborska svečana premijera dokumentarno – igranog filma Žumberački uskoci, čiju produkciju u potpunosti potpisuje Večernji list.

Filmska priča o Žumberačkim uskocima oduševila je brojnu publiku, a posebno emotivni bili su Žumberčanke i Žumberčani, jer film prikazuje Žumberak kao kolijevku hrvatskih grkokatolika i nepobjedivih uskoka. Po čemu su bili posebni Žumberački uskoci, kako su došli na Žumberak, kakve su bile prilike u vrijeme njihova dolaska, na koji način su organizirali život, protiv koga su se borili – samo su neka od pitanja na koje je odgovoreno u ovom filmu.

Prije same projekcije filma sve nazočne pozdravili su autor filma i glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić i samoborska gradonačelnica, Petra Škrobot.

Dražen Klarić je naglasio kako je film nastao iz ljubavi prema Žumberku sa željom da potakne na revitalizaciju tog prekrasnog kraja te da sačuva sjećanje na Žumberačke uskoke koji su uvelike doprinijeli kulturnom, vjerskom i gospodarskom razvoju Žumberka i naše Domovine.

Petra Škrobot zahvalila je čitavoj ekipi Večernjeg lista na sjajno odrađenom poslu izrazivši zadovoljstvo što je dvorana kina puna.

„Žumberak se više puta raseljavao i ponovo naseljavao. Cilj je da se ponovo naseli i oživi. Kada sam prvi put srela Dražena Klarića, vidjela sam njegovu emociju i shvatila da imamo nešto zajedničko, a to je ljubav prema Žumberku i planovi za Žumberak. Ovo je tek početak oživljavanja Žumberka“ – rekla je gradonačelnica Škrobot zahvalivši čitavoj ekipi Večernjeg lista na vrhunski odrađenom poslu.

Nakon projekcije filma na pozornicu kina su se popeli Dražen Klarić, Petra, Balija, Dražen Novak, Zoran Birman, Matej Meštrović i ostali članovi Večernjakove ekipe koji su u potpunosti iznijeli ovaj projekt, od scenarija, režije, snimanja, montaže, fotografija, postprodukcije, a brojni „Večernjakovci“ su i glavni glumci u filmu. Publika ih je nagradila velikim pljeskom, a Dražen Klaić veliko hvala uputio je svima koji su radili na filmu, posebno Milanu Radiću predsjedniku udruge Žumberački uskoci koji je dao velik doprinos stvaranju filma. Milan Radić zahvalio je ekipi Večernjeg lista na čitavom projektu izrazivši nadu da će Žumberak biti revitaliziran. Pridružili su im se i ostali Žumberčani koji su sudjelovali u snimanju filma, a najmlađi među njima je Antonio Žapkar.

Na kraju se svima obratio i stavrofor Mile Vranešić, svima znan kao zaštitni znak Žumberka, koji je kao i nebrojeno puta do sada pozvao odgovorne da krenu s revitalizacijom Žumberka, jer kako je kazao u posljednjih 50 godina nikad nije bilo manje ljudi na Žumberku. Naglasio je kako bez Žumberačkih uskoka ne bi bilo ovog filma te je zahvalio čitavoj ekipi Večernjeg lista što su pokrenuli i realizirali ovaj značajan projekt.

Svečanu samoborsku premijeru svojim su dolaskom uveličale i Samoborska narodna garda i Svetonedeljska Garda Petar II Erdödy.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Objavljeno: 29.06.2022.