T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Pišem ti priču

Čiča miča gotova je kratka priča

Edi Kirschenheuter / Radio Samobor

“Kavezi za divlje svinje” naziv je priče Marte Glowatzky Novosel, prvonagrađene na ovogodišnjim samoborskim Danima kratkopričaša. I njoj i ostalim dobitnicima nagrade su uručene večeras u središnjem dijelu trodnevnog programa, upriličenog ispred Odjela za odrasle Gradske knjižnice Samobor. Drugu nagradu za svoju kratku priču “Metamorfoza iznad rijeke” osvojio je Kristijan Vujičić, a treću nagradu Sandra Polić Živković za priču “Jagode u siječnju”. Najbolje priče su i novčano nagrađene, prva s 2.000, druga s 1.500 i treća sa 750 kuna.

U izdvojenoj kategoriji “Kvaka 23”, koja obuhvaća samoborske autore s tzv. lokacijskom dozvolom, odnosno adresom najviše 23 kilometra udaljenom od kvake glavnih ulaznih vrata u samoborsku knjižnicu, nagradu za priču “Dok smo se držali jedno za drugo”, osvojila je Lukrecija Meštrović. Iz ove kategoriji u uži izbor ušle su i priče “Kutije” Vlaste Mažuranić i “Paracetamol, maska i vitamin C” Maje Halapir.

Sve nagrađene priče osebujno i dojmljivo pročitala je glumica i pjevačica, naša sugrađanka, Renata Sabljak.

Ove godine na natječaj je pristiglo rekordnih 297 kratkih priča, daleko više od godišnjeg prosjeka koji se kreće oko 160 priča. Zato se žiri u kojemu su bili književnik Tomislav Zagoda, urednica Danijela Žitković Rumbak i knjižničarka Draženka Robotić, dobro namučio i oznojio žirirajući najbolje. U uži izbore ušle su 24 priče, od kojih 3 s područja Samobora. Sve su objavljene u zbirci kratkih priča.

Ovo je bio osmi po redu natječaj za kratkopričaše koji je raspisala Gradska knjižnica Samobor i pozvala sve hrvatske afirmirane i neafirmirane autore da pošalju po jednu priču, koje nisu smjele biti ranije objavljivane. -Priče, kao ni dosad, nisu bile ograničene temom, ali su trebale biti zaokružene u neku cjelinu s pokojim upečatljivim djelićem iz svakodnevnog života, zanimljive i intimističke – rekla je Draženka Robotić dodavši da su očekivali puno priča vezanih uz koronu, ali im se očekivanja, na sreću, nisu ispunila. -Sve priče odisale su suvremenim temama stilski zanimljivo opisanima – istaknula je još Robotić.

Glazbom su ovaj program začinili mladi samoborski svirači, Lovro Pajić, Tomo Štrbac i Jan Tominić. Istovremeno je otvorena i izložba likovnih radova na temu iz kratkih priča, koje su i ove godine, po četvrti put, crtali samoborski ULUS-ovci.

 

Objavljeno: 18.09.2020.