Grad Samobor Grad Samobor Logo

Cmoljac zna

Dr. ŽV savjetuje

Dr. ŽV savjetuje
04.01.
2019.

Zima - zimovanje - prezimljavanje

Kod mene je sve uvijek crno – bijelo. Volim more i vrućine, volim snijeg i hladnoću. Programirana sam na podjednaku temperaturu cijeli dan, ne volim ništa slojevito, osim sendviča. Mojih davnih, mladih dana redovito sam, na skijama, posjećivala sva bliža i daljnja brda i planine. Cijeli vikend ili jedan dan, moglo se, a ekipa se uvijek skupila.

Poseban je užitak bio stajati na vrhu i gledati prema dolje, udišući pritom hladan i kristalno čist planinski zrak pa sjuriti nizbrdo. Neopisiv je to osjećaj sreće, slobode, moći. Večer uz vatru, piće, gitaru, pogled na planine, mjesec koji pojačava blještavilo snijega, zvuk praporaca u daljini. Priroda i sloboda.

Nakon desetljeća pauziranja, ukazala se prilika da se vratim snježnim padinama. Tjedni iščekivanja, nervoze, pripremanja i dogovaranja normalni su prije polaska na vikend - skijanje. Mariborsko pohorje, tri dana, all inclusive.

Ali (uvijek postoji ali) sada u nešto izmijenjenom sastavu: četveročlana obitelj, potomci samo sanjkaši, odrasli skijaši. Nije obećavajuće, ni idealno, ali idemo.

Na putu prema odredištu

Kasnimo već u startu: svađe, nervoza, natrpani k`o za 10 dana Francuske. „Zaštekao“ podizač stakla, vozimo se s poluotvorenim prozorom, stavljam jaknu, otraga puše, potomci zabundani, GPS nas krivo odveo. Kad smo konačno stigli, za nas nema sobe, nešto su spetljali, čekamo, svi gladni, čekamo još, svi žedni. Na kraju, sve super, smjestili smo se.

Priprema za snijeg

Oblačenje potomaka traje jedan sat, sjede k`o roboti, obuvanje pancerica je noćna mora, vučemo skije, štapovi se petljaju, gužva u spremištu skija. Svi smo konačno spremni, izlazimo. Stop! Potomci ipak moraju na wc, vraćamo se i sve ispočetka.

Na bijelim padinama

Dobro nam ide. U plugu naša osmonoga gusjenica zavojito se spušta, smijemo se. Pada prvi, padamo svi, smijemo se, red od 50 metara na „žici“, čekamo dugo. I dalje se smijemo. Potomci padaju s „tanjura“, padamo i mi, lovimo ih uz žičaru. Odmor uz jelo i piće, svi jodlamo uz harmoniku, ležimo u snijegu, grudamo se, ližemo sige, okuražili smo se, istražujemo i strmije staze, svi su ljudi dobre volje, svi si mašemo, pozdravljamo i nepoznate.

Večer na planini

Mrak se spušta kasno poslije podne. Čeka nas večera, zabava, ples, kuglanje, klizanje,bazeni, saune, ma sve što poželiš. Mi umorni i zadovoljni spavamo već na večeri.

Preporuka

Uživajte što češće sa svojim potomcima i u hladnim, snježnim danima. Oni vole snijeg, neka istražuju, neka se smoče, neka skaču, viču; bilo gdje, u dvorištu, na brežuljku, brijegu, planini, a navečer zamotani u dekicu, pročitajte im jednu lijepu zimsku priču! 

Bruno Kuman, Ivana Guljašević: Kako je snijeg pao

Jeste li ikada pomislili kako je to biti snijeg? Baš o tome govori ova zimska slikovnica.

Koraljka Milun, Maja Pušić Čerić, Ranko Čerić: Vilinski trik

Svake zime snijeg počinje padati u trenutku kad mala snježna vila šapne čarobne riječi.

Grigor Vitez: Razbojnik sa žutom pjegom

Vani pada snijeg i zove na igru, a vi morate ostati u kući i ne smijete izaći van? Pa to bi bila najveća kazna na svijetu, zar ne? Upravo to se dogodilo malim sjenicama.

Jujja Wieslander, Lotta Geffenblad: Vina Vina i zima

Vina Vina je dječak koji živi s vukom u kamperskoj kućici kraj jezera. U njegov kraj stigla je zima i jezero se zaledilo. Idealno za klizanje i zimske aktivnosti.

Hans Christian Andersen: Snježna kraljica

Kay, najpažljiviji dječak i Gerda, najhrabrija djevojčica bili su nerazdvojni prijatelji sve do dana kada je komadić čarobnog zrcala upalo u Kayjevo oko i potpuno ga promijenio.

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Maja u planinama

Uz djevojčicu Maju odrastale su mnoge generacije. Prva slikovnica tiskana je davne 1954. godine i do danas je objavljeno 60 naslova o ovoj dražesnoj djevojčici koja je osvojila srca velikih i malih čitatelja.

 

IGRARIJE NA SNIJEGU

15 minuta na zimskom suncu – dovoljna dnevna doza vitamina D. Svi će imati bolji apetit i bolje će spavati.

Pronađi zastavu!

Za ovu igru potrebno je nekoliko igrača. Svaki igrač treba dobiti štap (grana, kuhača…) na koju je zavezana bijela zastava (komad stare bijele tkanine). Svaki igrač treba postaviti svoju zastavu u snijeg (u okviru nekog zadang prostora), tako da se u snijegu kamuflira što je bolje moguće, a opet da bude iznad površine. Cilj je da ostali igrači traže zastave svojih suigrača. Pobjednik je onaj čiju zastavicu posljednju pronađu!

Gađanje

Napravite malo uzvišenje od snijega, koje treba predstavljati stalak za metu. Zatim poredajte prazne konzerve i limenke i to u nekoliko redova, dok ne postavite samo jednu na vrh (u obliku piramide). Neka svatko dobije po pet gruda snijega kojima će gađati limenke. Pobjednik je onaj koji sruši najviše limenki.

Šešir i snješko

Uzmite stari šešir i napravite natjecanje u bacanju šešira na snješkovu glavu. Kako bi igra bila zanimljivija, označite obaveznu udaljenost od snješka.

Snježni nogomet

Potrebna vam je sprej boca (npr. dobro isprana sprej boca od nekog sredstva za čišćenje), napunjena mješavinom vode i boje za hranu. Time ćete označavati polja za igru. Potom oformite dvije ekipe od tri ili više igrača i zaigrajte snježni nogomet!

Napravite iglu!

Napravite brdašce snijega i dobro ga utabajte, da bude čvrsto. Onda izdubite ulaz u iglu i iz unutrašnjosti brdašca izbacite što više snijega, pazeći pritom da zidovi i strop ostanu dovoljno debeli kako se kućica ne bi urušila. Bit ćete oduševljeni novim skrovištem, oko kojega možete graditi ogradu, prilaz i slično.
 

Samoborska zimska hrana nakon boravka na zraku:

Kraljica Sarma, kralj Češnjofka i ostala zdrava ekipa: repa, zelje, restani krumpir, sekeli gulaš, grah u svim varijantama, krvavice, čvarci, ričet, krpice sa zeljem. Za sve ostalo pitati baku!

Slatki desert - koristiti prema potrošenoj energiji na snijegu!