Grad Samobor

Nikša Sviličić - Druga strana slutnje

Odličan literarni prvijenac Nikše Sviličića.

Tri žene. Jedna sputana tradicijom patrijarhata, druga slobodoumna i lakomislena, treća pomirena s bolešću i njenim ishodom.

Tri muškarca. Sličnih čežnji, različitih sudbina. Jedan uhvaćen u mrežu očekivanja okoline i iznevjerene iluzije, drugi, samopouzdani bonvivan koji živi na potrebi drugih da nahrane vlastitu taštinu i treći, uhvaćen u klopku bračne krize i izgubljenih karijernih ideala.

Jedan policijski inspektor. Jedna policijska postaja. Jedno selo u vrleti. Jedan velegrad.

Prilika za ljubav i neimanje snage za oprost.

Likove ovog romana ulančane strukture i posve neočekivana završetka razdvajaju životne okolnosti, obrazovanje i ono što bismo u suvremenosti nazvali karijerama, no spaja ih to što nisu sretni.

Utjecajem onoga Nečeg, većeg od čovjeka i njegovih nakana, u kratkim trenutcima jednog ljeta njihove će se naoko različite, a toliko slične sudbine suptilno međusobno očešati bez njihove volje, tvoreći tako kovitlac života ispunjen smijehom i plačem, bolju i radosti, propuštenim i ugrabljenim prilikama, kriminalističkim istragama, poslovnim smicalicama, danim zavjetom, prokockanim imetkom… i začeti priliku za novi početak...